'Kardeşçe bayram düşlüyorum'

Sosyalist Enternasyonal Konseyi, Fransa'nın başkenti Paris'te toplandı. İki gün sürecek toplantılara Türkiye'd...

Sosyalist Enternasyonal Konseyi, Fransa'nın başkenti Paris'te toplandı. İki gün sürecek toplantılara Türkiye'den CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş katıldı. Toplantıda ''Küresel Ekonomi ve Türkiye'' konulu bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonal'e katılan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile de sürpriz bir görüşme yaptı. ''PKK terörünün Türkiye'yi rahatsız ettiğini ve terörün olmadığı yerde ilişkilerin daha fazla güçleneceğini söyledik'' diyin CHP lideri görüşme sonrası NTV'ye şunları söyledi: "Görüşmenin gündeminde Türk işadamlarının Irak'ta yaptığı yatırımlar vardı. Talabani Türkiye'ye büyük önem verdiklerini belirtti. Biz de teşekkür ettik, kendilerini kutladık. Türkiye'nin Irak'a önem verdiğini söyledik. Terörden duyduğumuz rahatsızlığı dile getirdik. Terörün bitmesi gerektiğini ifade ettik. Terör biterse ilişkilerin daha sağlıklı bir zemine oturacağını belirttik."

KARİKATÜR DİYALOĞU
Görüşmede ikili arasında bir karikatür diyaloğu da yaşandı. Kılıçdaroğlu bu konuşmayı şöyle aktardı: "Talabani'ye Irak'ın demokrasi ve özgürlükten yana gelişim çizgisi göstermesini ifade ettik. Talabani de benim karikatürlerimi çiziyorlar dedi. Demokrasilerde yazarlar çizerler politikacıları eleştirirler dedim. Bizim de ülkemizde çiziyorlar dedim. Karşılıklı gülüştük ama önemli fark var dedim. Başbakan dava açıyor, ama ben açmıyorum dedim. Kendisi de dava açmadığını olgunlukla karşıladığını belirtti" dedi. Eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın Twitter hesabından yaptığı "Veda eden siyasetçi yoktur, veda etmiş gibi görünen siyasetçiler vardır. Ben bir veda düşünmüyorum" açıklamasını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Siyasetçilerin zaten gelişmelerden tümüyle veda etmeleri doğru da değildir. Ülkenin gelişmelerini yakından izlemek zorundadırlar siyasetçiler. Örneğin Sayın Süleyman Demirel Cumhurbaşkanlığından ayrıldı ama zaman zaman Türkiye'nin gerçekleriyle ilgili açıklamalar yapıyor. Bizim de bu tür açıklamalara her zaman ihtiyacımız var. Çünkü onlar olayları doğrudan bir siyasi parti içinde olmaksızın daha sağduyuyla değerlendirebiliyorlar. Onların yaptıkları açıklamalar önemli, ben de önem veriyorum, söylem doğru."

KURULTAY MESAJI
Kılıçdaroğlu, kurultay konusunda kararı Türkiye'ye döndükten sonra vereceğini belirtirken Paris'ten döndükten sonra Diyarbakır üzerinden Şanlıurfa'da bir düğüne gideceğini, Diyarbakır'da CHP İl Örgütü'ne uğrayacağını, fırsat bulursa bir-iki kahveye uğrayıp Diyarbakırlı yurttaşlarla bayramlaşacağını kaydetti. "Diyarbakır'da partiye yeni bir katılım olacak mı?" sorusu üzerine ise Kılıçdaroğlu "Bilmiyorum, İl Başkanları toplantısında da söyledim, partimize katılım olursa başımızın üstüne, herkesi alırız, yeter ki bizimle aynı dünya görüşünü paylaşmış olsunlar, bizim ilkelerimizi, hedeflerimizi benimsesinler" dedi. sKılıçdaroğlu Fransa'daki Türk vatandaşları ile de bir araya geldi. Türkiye'nin Paris Konsolosluğu'ndaki toplantıda Fransa'da yaşayan Türkler Türkiye'deki seçimler için yurt dışında oy kullanılması konusunda destek istedi.