Berlusconi'nin günleri sayılı

Seks skandalları birinci meşguliyeti haline gelen İtalya Başbakanı Silvio Berbusconi, derin bir hükümet kriziyle karşı karşıya.

Seks skandalları birinci meşguliyeti haline gelen İtalya Başbakanı Silvio Berbusconi, derin bir hükümet kriziyle karşı karşıya.

Eski müttefiki olan Meclis Başkanı Gianfranco Fini’nin liderliğindeki İstikbal ve İtalya’ya Özgürlük (FLI) grubundan bir bakan ile üç bakan yardımcısının istifasıyla ağır darbe yiyen Berlusconi, meclis çoğunluğunu kaybederken senato çoğunluğunu koruyor. Eylülde bir güvenoylaması atlatmış Berlusconi, 19 Kasım’da parlamentoda görüşülmeye başlanacak bütçenin aralıktaki oylamalarının ardından güvenoylamasına gideceğini açıklamıştı. Adı sık sık reşit olmayan kızlarla anılan ve son olarak ‘Kalp Hırsızı Ruby’ lakaplı 17 yaşındaki Faslı bir kızla ilişkisi ortaya çıkan 74 yaşındaki sağcı başbakanın, bu kez güvenoylamasından sağ salim çıkması zor gözüküyor. 

Muhtelif senaryolar 
O takdirde seçime gidilirse Berlusconi’nin yine birinci çıkması kuvvetle ihtimal. Ya da Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun ülkeyi 2013 seçimlerine götürecek geçici hükümet kurdurması ihtimali de var. Böyle bir hükümetin parlamentodan güvenoyu alması, eski neo-faşist Fini’nin gönlüne göre olur. Dünyayı asıl ilgilendiren ise euro kuşağındaki en borçlu ülkelerden biri olan İtalya’da ekonominin böyle bir siyasi krizi atlatıp atlatamayacağı... (AA-AFP)