Aliyev, Liderlerle Görüştü

Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülkelerin devlet başkanları Hazar'ın hukuki statüsü, güvenliği ve ekonomik işbirliği konularını görüşmek üzere Azerbaycan'daki zirvede bir araya geldi

Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülkelerin devlet başkanları Hazar'ın hukuki statüsü, güvenliği ve ekonomik işbirliği konularını görüşmek üzere Azerbaycan'daki zirvede bir araya geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, zirveye katılan liderlerle ikili görüşmelerde bulundu.
Azerbaycan, İran, Türkmenistan, Kazakistan ve Rusya devlet başkanlarının bir araya geldiği Bakü'deki zirvede, Hazar'ın güvenliği ve ekonomik işbirliği konularında anlaşma imzalanması bekleniyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de zirveye katılan liderlerle ikili görüşmelerde bulundu. Daha sonra zirvenin açılışında konuşan Aliyev, Hazar'ın hukuki statüsünün belirlenmesinin önemine dikkat çekerek Azerbaycan, Kazakistan ve Rusya'nın Hazar'ın bölünmesi konusunda aynı görüşe sahip olduğunu belirtti.
Aliyev, Hazar'ı dostluk denizine çevirmek için kıyıdaş ülkeler arasında ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev de statü sorununun çözülmesini istedi.
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ise, Hazar probleminin çözümü konusunda işbirliğinin azaltılmasının bölgeyle ilgisi olmayan ülkelerin sorunla meşgul olmasına yol açacağını savundu. İran lideri Ahmedinejad, Hazar'ın hukuki statüsünün gelecek yıl içinde sonuçlandırılmasını teklif ederken, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov Hazar'daki paylaşımın uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çözümünden yana olduğunu açıkladı.