Taşkent'te Orta Asya'nın ekoloji sorunu konuşuldu
Aral Gölü'nün maruz kaldığı kurumayla son yıllarda Orta Asya'da daha da belirginleşen ekoloji sorunu Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te masaya yatırı
Özbekistan Yeşiller Hareketi tarafından Taşkent'te düzenlenen 'Orta Asya'daki Sınır Aşan Ekolojik Sorunlar; Bu Sorunların Çözülmesinde Uluslararası Hukuk Mekanizmasının Uygulanması' konulu uluslar arası konferansta bölgenin giderek globalleşen ekolojik sorunu ele alındı.
Konferansa aralarında Türkiye'den de davetlilerin olduğu 40'a yakın ülkeden 260 dolayında davetli iştirak etti.
Başkentteki İntercontinental Oteli'nde düzenlenen ve Özbekistan Yeşiller Hareketi(ÖYH) Başkanı ve aynı zamanda Yasama Meclisi Başkanı Yardımcısı Boriy Alihanov'un kısa sunumuyla başlayan konferansa Cumhurbaşkanı İslam Kerimov bir kutlama mesajı gönderdi.
Başbakan Birinci Yardımcısı Rustan Azimov tarafından okunan mesajda Kerimov, Aral Gölü'nün kurumasıyla bölgede baş gösteren ekolojik sorunun artık globalleşen bir ekolojik soruna dönüştüğüne atıfta bulundu.
Kapsamlı bir işbirliği önerisinde bulunan Kerimov, iyileştirme adına bölgede ekoloji alanında verilecek mücadelenin gelecek nesillere bırakılacak ne iyi miras alacağını kaydetti.
Çok sayıda konuşmacının da söz aldı konferans başında söz alan ÖYH Başkanı Alihanov, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda gelecek yakın yıllarda bölgedeki normal hava hararetinde 1.5 ile 3 derecelik bir artış olacağını, bunun var olan ekolojik sorunu daha da derinleştireceği uyarısında bulundu.
Aral Gölü'nün kurumasıyla bölgede çok sayıda hayvan, balık ve bitki türünün de yok olduğunu dile getiren Alihanov, Orta Asya'da 'Aralkum' denilebilecek yeni bir çöl alanının olduğuna dikkat çekti.
Konferansta konuşan diğer bazı uzmanlar ise Orta Asya için alternatif su kaynaklarını önerdi. Uzmanlar, gerek duyulması halinde Rusya'nın Sibirya bölgesindeki bazı ırmaklarının sularının Orta Asya'ya taşına bileceği seçeneğini dile getirdi.
Öte yanda, konferansta, bölge ülkelerinin, Orta Asya'ya hayat veren Serderya ve Amuderya nehirlerindeki suları en verimli şekilde kullanılması gerekliliğine dikkat çekti. Uzmanlar sınır aşan iki nehir sularının baraj türü faaliyetlerle olumsuz etkilenmesi durumunda bölgedeki ekolijik sorunun daha da geniş bir boyut kazanmasının kaçınılmaz olacağına vurgu yaptılar.