Sınır Ötesi Bayramlaşma

Hatay'ın Cilvegözü ve Yayladağı sınır kapılarından yaklaşık 60 bin Hataylı, Suriyeli akrabalarıyla baylaşmak için sabahın ilk saatlerinde yolarla düştü.

Yaklaşık 10 bin aracın giriş için başvurmasıyla, kapılarda oluşan yoğunluk ve talebi karşılamakta güçlük çeken sınır kapılarında yaklaşık 20 kilometre araç kuyruğu oluştu. Yaşanan sıkıntılara rağmen, Türk ve Suriyeli akrabalar bayramda kucaklaşmanın sevincini yaşadılar ve sağlanan imkanlar dolayısıyla Türk ve Suriyeli yetkililere teşekkür ettiler.
Yaklaşık 60 bin Hataylının Suriye'ye gidecek olması nedeniyle Babul Havva Sınır Kapısı civarında tören düzenlendi. Tören için Suriye'ye geçen Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Garnizon Komutanı Piyade Kıdemli Albay Mehmet Semih Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Albay Vedat Çolak, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç'tan oluşan Türkiye heyetini, İdlip Valisi Halit El-Ahmet çiçeklerle karşıladı. Hatay ve İdlip heyetinin folklor ekipleriyle beraber halay çektiği ve Suriye
ile Türk bayraklarının aynı anda sallandığı törende konuşma yapan İdlip Valisi Halit El-Ahmet misafirlerini "İkinci memleketinize hoş geldiniz" sözleriyle selamladı.
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz ise, her iki ülke halkının ortak kültürel bağlarla yıllardır bir arada olduğunu ve sınırların ortadan kaldırılmasıyla Hatay ve Suriye arasındaki ticaret bağının güçlendiğini belirtti.
Kapıdaki yığılmaların aynı saatte gelinmesine bağlayan ve 5 günlük geçiş izni verildiğini hatırlatan Reyhanlı Kaymakamı Kemal İnan ise, vatandaşlardan, geçişlerin zamana yayılmasını istedi. Özellikle ikinci gün büyük bir yığılma olduğunu söyleyen İnan, bayramın ikinci günü 6 bin 700 araçtan 4 bin 600 aracın bir anda kapıya geldiğini ve dolayısıyla olağan bir yığılma meydana geldiğini bildirdi.
Bayram heyecanıyla akrabalarını karşılamak üzere kapıda bekleyen Suriyeli Reşit Habeş de, "Sınırların kalkması çok iyi oldu. Hiç akrabamızı görmüyorduk, artık bir devlet olduk. Bundan daha iyi uygulamalar istiyoruz" dedi.
Bir başka Suriyeli Abbas Mahmud Cevahir ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Suriye Devlet Başkanı Beşer Esad'a teşekkür etti. Türkiye'den Suriye'ye akrabalarını görmek için sabah 5'te yola çıktıklarını söyleyen ve 10'da Suriye'ye geçebilen Hüseyin Çelik ve Mustafa Yılmaz, kilometrelerce uzayan araç kuyruğundan şikayet etti. Çelik ve Yılmaz, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen akrabalarına kavuşacak olmanın sevincini yaşadıklarını ve uygulamanın ülkemiz adına avantaj olduğunu söylediler.