Baykal'dan Kılıçdaroğlu'na gönderme: Budamanın faydası herkesin ortak bilgisidir
CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Önder Sav'ın genel sekreterlik koltuğundan indirilmesiyle sonuçlanan
Deniz Baykal, genel başkanlık koltuğunu bıraktıktan sonra ilk kez partisinin Antalya İl Teşkilatı tarafından düzenlenen bayramlaşmaya katıldı. Memleketinde hemşehrilerinin alkışlarıyla karşılanan Deniz Baykal, kutlamaya katılanların bayramını tebrik etti. CHP il binası önünde partililerle kucaklaşan Baykal, ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.
CHP Antalya Milletvekili Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Paris'te sarf ettiği "Ağaçlar budandıkça büyür." sözünü hatırlatması üzerine, olaylar karşısında herkesin kendine göre bir üslubu olduğunu söyledi. Bunları karşılıklı irdelemeyi anlamlı bulmadığını ifade eden Baykal, ağaçların budanmasının yararının herkesin ortak bilgisi olduğunu belirterek, "Kurumların yenilenmesinin de yararlı olduğu doğrudur." ifadesini kullandı. Baykal, soruyu soran gazeteciye "Sen şimdi bir tartışma zemini çıkaramazsın buradan. Başka bir yerden gir." diyerek takıldı.
CHP'nin tarihi süreç içinde yenilendiğini savunan Baykal, "Bu konuda kamuoyunda giderek bir tedirginliğin yükselmekte olduğunu görüyorum. CHP'deki tartışmaların bir tedirginlik yarattığını görüyorum ama bu tedirginliği bir sorun, bir sıkıntı olarak anlamlandırılmasına CHP eminim izin vermeyecektir. Onu doğal bir yenilenme sürecine çekecektir. Biz başka bir dönüşüm noktasına taşımadan sağlıklı bir yenilenme, bir gelişme bir ilerleme noktasında tutacaktır. O nedenle kamuoyunun bu tartışmalardan tedirginlik içine girmesine neden yok. CHP bu konuyu en doğru şekilde değerlendirir." diye konuştu.
Kurultay çağrısına yanıt veren, tüzük değişikliğini gerçekleştiren CHP'nin büyük ölçüde Baykal'ın isteklerine göre yapılandığını hatırlatan bir başka gazetecinin "CHP'nin geldiği noktadan memnun musunuz?" şekildeki sorusuna Deniz Baykal, bir şikâyetinin olmadığını kaydetti.
YÜZDE 58'İ BAŞARI GÖRMEDİ
Deniz Baykal, 12 Eylül'de yapılan anayasa değişikliğinin yüzde 58 'evet' oyu almasının 'muhalefetin yenilgisi' gibi gösterilmesinden rahatsızlık duyduğunu belirterek şunları söyledi: "Bunu hem haksız, hem de sakıncalı buluyorum. Gerçekte o değildir. Anayasayla ilgili bir oylama yapılmıştır, yüzde 42'ye yüzde 58 çıkmıştır. Bir anayasa için bu oylama, yüzde 58 alanlar bakımından kesinlikle sevindirici sayılamaz. Söz konusu olan bir anayasa oylamasıdır. Bir ülkede anayasanın yüzde 58'le geçmesi anayasa açısından çok büyük bir zafiyettir. Anayasa dediğin yüzde 80, 85, 90, 95 oyla kabul edilecek, bütün ülkenin anayasası, toplumun bütün kesimlerinin paylaşacağı, onaylayacağı bir çerçeve olmalıdır. Türkiye'nin asgari müşterekidir. Bu yüzde 58 asgaridir de müşterek değildir. Böyle anayasa oylaması siyasi bakımdan bir başarı olarak kesinlikle kabul edilemez."