Nevşehir'de 68 Bin Hektar Mera Tespit Edildi

Hayvancılığın yaygın halde geliştirilmesi için en temel etkenlerden biri olan mera alanlarının artırılması ve yeni mera alanlarının çağın gereklerine uygun bir konuma getirilmesi yönündeki çalışmaların devam ettiği bildirildi

Hayvancılığın yaygın halde geliştirilmesi için en temel etkenlerden biri olan mera alanlarının artırılması ve yeni mera alanlarının çağın gereklerine uygun bir konuma getirilmesi yönündeki çalışmaların devam ettiği bildirildi.
Nevşehir Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, 4342 sayılı Mera Kanunu çerçevesinde Nevşehir'de bulunan tüm yerleşim birimlerinde mera alanlarının tespit edilmesine yönelik çalışmaların tamamlandığını belirtti.
Daha önce kayıtlarda mera olarak bulunan yerler ile herhangi bir şekilde kullanılmayan hazine arazilerinin de bu kapsamda ele alındığını belirten ilgililer, Hazineye ait 10 bin hektarlık bir alanının da mera vasfı içerisinde değerlendirilmesi ile Nevşehir genelindeki mera alanının 68 bin hektarlık düzeye ulaştığını belirttiler.
İlgiller, mera tespiti yapılan yerleşim birimlerinin büyük bir bölümünde sınırlandırma çalışmalarının tamamlandığını belirterek, bu alanların da hayvancılık amacıyla kullanılmasının sağlandığını ifade ettiler.
Nevşehir'de mera alanlarının geliştirilmesi amacıyla otlatma planlarının uygulanmasına başlanıldığını kaydeden ilgililer, otların büyüme dönemlerinde ve zayıf olduğu kış dönemlerinde otlatmanın yasaklandığını ifade ederek, bu çalışmada meralar üzerinde aşırı otlatma baskısının azaltılması ve var olan vejetasyonun geliştirilmesinin amaçlandığını vurguladılar.
Nevşehir Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, mera ıslah projelerinin de uygulama aşamasında olduğunu belirterek bu çerçevede Hacıbektaş ilçesinin Çiğdem köyünde 360 hektarlık bir alanda uygulanan proje ile mera alanlarının gübrelenmesi, yem bitkisi üretiminin artırılması, çiftçiler başta olmak üzere hayvan sahipleri ve çobanların eğitilerek düzenli ve planlı otlatma alışkanlığının kazandırılmaya çalışıldığını söylediler.