Nükleer santralde ibre Japonya'ya döndü

Türkiye'nin Sinop'ta kurmak istediği ikinci nükleer santral projesi için Güney Kore ile beklenen uzlaşma Seul'de de sağlanamadı.

Nükleer santralde ibre Japonya'ya döndü
Enerji Bakanı Taner Yıldız, anlaşmazlık konularını aşamadıklarını ve bu nedenle diğer ülkelerle de görüşeceklerini söyledi. Yıldız, Japonya’nın nükleer devi Toshiba ile bir görüşme yapılacağının sinyalini verdi. Enerji bürokratları ise Güney Kore ile henüz köprülerin atılmadığını ve sadece hükümetlerarası anlaşma imzalama noktasına gelinemediğine dikkat çekti. 

Henüz köprüler atılmadı

Yıldız, ajanslara dün Seul’de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın nükleer santral konusunda yaptığı görüşmenin sonucuna yönelik bilgi verdi. Yıldız, Güney Kore’nin bu işi yapma kararlılığını belirttiğini vurgulayarak, “Bir kısım iyileştirici şartlar öne sürüldü, masamıza konuldu. Biz de bunları değerlendireceğimizi beyan ettik. Ama diğer ülkelerle görüşmeye başlayacağız” dedi. Radikal’in sorularını cevaplandıran enerji bürokratları ise Güney Kore ile temasın devam edeceğini belirtti. 

Güney Kore ile 3 başlıkta anlaşmazlık var. Güney Kore, hazine garantisi istiyor. Ancak Türkiye artık hiçbir enerji projesine garanti vermemek konusunda kararlı. Elektrik satış fiyatında Güney Kore ile de anlaşmazlık yaşanıyor. Bir diğer sorun ise işletme şirketinin hisseleri. Türkiye hisse istemiyor ve sorumluluğu Güney Kore’nin almasını istiyor.