'Devletçilikle bir yere varılmaz'

Bangladeş'teki temasları çerçevesinde Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasine ile ortak basın toplantısı düzenleyen Ba...

Bangladeş'teki temasları çerçevesinde Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasine ile ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, işadamlarıyla da bir araya geldi. Bangladeş Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu'nda işadamlarıyla öğle yemeği yiyen Erdoğan, Türkiye'nin kalkınma tecrübesini anlatıp Bangladeş'in ekonomide devletçi mantıktan kurtulması gerektiğini söyledi. Erdoğan'ın işadamlarına yaptığı konuşmada altını çizdiği mesajlar şöyle oldu:

'UNUTMAYACAĞIZ'
12. yüzyılda Bangladeş'in İslam dünyasıyla kavuşmasında Türklerin önemli yardımının olduğu tarihçiler tarafından ifade ediliyor. Biz de kurtuluş savaşımızda buradaki kardeşlerimizin yüreklerinden koparıp verdikleri o desteği hiçbir zaman unutmadık unutmayacağız. Nitekim 1971'de bağımsızlığını ilan ettiğinde Bangladeş'i ilk tanıyan ülkelerden biri Türkiye oldu.
Türkiye müteahhitlik sektöründe dünyada ikinciyse, neden Bangladeş'e giremiyor. Alt yapı üst yapı noktasında bizim yapabileceğimiz çok şey var. nSon 3 çeyrekte ekonomimiz rekor düzeyde büyüyor. Bu yılın ilk 6 ayında büyümemiz yüzde 11. Bu başarıya giderken iki kelimeye çok inandık, istikrar ve güven. Mali disiplinden taviz vermedik. Bütün bunlar bir dayanışma içinde aynen Bangladeş'te de olabilir.
Getirilen bazı teşvik tedbirleri uluslararası yatırımcıları Bangladeş'e çekecektir. Kamu ihalelerinde tam şeffaflık gerçekleştirildiğinde bu ihalelere girecek olanların çoğaldığını göreceksiniz. Çünkü devletçi bir mantıklar bir yere varmak mümkün değil. Biz de Türkiye olarak tecrübelerimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz..

'BIRAKMAYACAĞIZ'
Erdoğan, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasine ile düzenledikleri ortak basın toplantısında da Türkiye'nin Bangladeş'i hiçbir zaman yalnız bırakmayacağını, ancak iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması gerektiğini söyledi. Türkiye ile Bangladeş arasında 2002'de 47 milyon dolar olan ticaret hacminin 2009 itibarıyla 658 milyon dolara çıktığına dikkati çeken Erdoğan, ''Fazlası olmalı, azı olmamalı'' dedi. Bangladeş Başbakanı Hasina da Erdoğan'ın liderliğini överek "Hem ulusal hem de uluslararası arenada başarısı ve liderliğine olan hayranlığımı ifade etmek istiyorum" dedi. Erdoğan, Hasina ile görüşmesinde iki ülke arasında 20 yıldır bitirilemeyen elçilik binası sorununu da anlaşma imzalayarak çözdü.

ERDOĞAN, TIME ANKETİNDE BİRİNCİ
TIME dergisinin, birçok alanda düzenlediği internet anketinde, "2010 Time Yılın Adamı" kategorisinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birinci durumda. ABD Başkanı Barack Obama'dan popüler sanatçı Lady Gaga'ya 25 aday arasında, Erdoğan için, 14 Kasım Pazar günü öğle saatleri itibariyle 66.333 kişi oy kullanarak puanlama sistemiyle 91 puan verdi. Lady Gaga 80 puanla ikinci.