Köylülerin İçme Suyu Çilesi

Muş'ta içme suyu sıkıntısı çeken Bahçe köyü sakinleri, ihtiyaçlarını dereden karşılıyor. Dereden bidonlara doldurdukları suyu eşeklerle taşıyan köylüler, bunu temizlik ve yemeklerde kullanıyorlar.

Köylülerin İçme Suyu Çilesi
Şehir merkezinden 24 kilometre uzaklıkta bulunan Bahçe köyünün Aşağı Mahallesi'nde oturan vatandaşlar içme suyu sorunu yaşıyor. Mahallelerine 3 yıl önce su deposu yapıldığını söyleyen köylüler, henüz içme suyuna kavuşamadıklarını söylediler. Her gün köyün yakınında geçen dereye giden köylü kadınları, burada temizlik yaptıktan sonra içmek ve mutfakta kullanmak için de eşeklerle evlerine su taşıyorlar. Dere kenarında bayram temizliği yapan Kezban Bingöl isimli kadın, evde çamaşır makinelerinin olduğunu ama kullanamadıklarını belirterek, "Her gün buraya gelip çamaşırlarımızı yıkıyoruz. Dere uzak olduğu için gidip gelmek de zordur. Burada hem çamaşır yıkıyoruz hem de çocuklarımızın banyosunu yaptırıyoruz. Biz de diğer insanlar gibi çamaşır makinelerimizi kullanmak istiyoruz. Ama su olmadığı için kullanamıyoruz" dedi.
Dereden su taşıyan Nesibe Bingöl de derenin olmaması halinde susuzluktan öleceklerini ifade ederek, "Su taşımak için bebeklerimizle birlikte dereye kadar geliyoruz. Derenin suyu içilmiyor ama başka çaremiz yok. Çocuklarımızı da bu suyla yıkıyoruz. Çocuklarımız bu su yüzünden hep hastalanıyorlar. Çocuklarımızı doktora götürdüğümüzde mikrop kaptıkları için hastalandıklarını söylüyorlar. Dere suyu da olmazsa susuzluktan ölürüz" diye konuştu.
Köy Muhtarı Yemlihan Bingöl ise Aşağımahalle mahallesinde 30 hanenin ikamet ettiğini ve içme suyu ihtiyacını dereden karşıladığını kaydetti. Üç yıl önce su deposu yapıldığını da belirten Muhtar Bingöl, "Bu depoya su bağlanması için ihale yapıldı. Çalışmalar başladıktan bir müddet sonra ihale iptal edildi. Neden iptal edildiğiyle ilgili de herhangi bir açıklama yapılmadı. Şu anda su olmadığı için vatandaşlarımız dereden su ihtiyacını karşılıyor" dedi.
Öte yandan Muş İl Özel İdaresi yetkilileri ise, köyde içme suyu olduğunu ama bahse konu mahallede ise kot farkından dolayı su gelmediğini söylediler. Köyün belli bir kısmının mevcut suyu fazla kullanmasından dolayı suyun yetersiz kaldığını belirten yetkililer, mahallede yapılan depoya su getirilmesi için çalışma yapılacağını ifade ettiler.