Şangay'da 'Ankara' Galası

Şangay'da düzenlenen "Ankara Günleri" etkinliklerinin ikinci günü coşkulu bir gala programıyla sona erdi.

Orient Sanat Merkezi'nde gerçekleşen ve sunuculuğunu Çiğdem Tunç ile Şangay'ın ünlü isimlerinden Yang Hao'nun yaptığı program açılış konuşmalarıyla başladı. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi ve tüm Ankara halkı adına Şangaylıları selamlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'yı Şangay'da tanıtma imkanı sunan Şangay Belediye Başkanı Han Zen Zhenb'e teşekkür etti. Dünyanın çok hızlı bir gelişim ve dönüşüm yaşadığını vurgulayan Başkan Gökçek, "Mutlulukla belirtmek isterim ki, iki ülke
arasındaki yakın dostluk ve ekonomik ilişkiler, yakın zamanda Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanının Türkiye ziyareti sırasında imzalanan 8 anlaşma ile "stratejik işbirliğine' dönüştürülmüş, bu sayede de iki ülke arasındaki iş hacminin 17 milyar dolardan 50 milyar dolara çıkarılması hedeflenmiştir" diye konuştu.
Ankara ve Şangay'ın her zaman bu büyümenin odağında yer aldığının altını çizen Gökçek, iki kentin gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm, çevre, ulaşım ve sosyal projeler ile dünya kentlerine örnek olduklarını da vurgulayarak, halklar arasındaki dostluk ve kültürel anlayışı arttırmaya yönelik kentler diplomasisinin de öncüleri olduklarını ifade etti. Şangay Belediye Başkanı Zhenb ile iki yıl önce Ankara'da yapılan görüşmede dostluk ve işbirliği anlaşması imzalandığını da anımsatan Başkan Gökçek, "Ekonomik,
teknik ve sosyal alanlarda geniş bir işbirliği çerçevesi" oluşturduklarını kaydetti. Bu anlaşmanın kağıt üzerinde kalmadığını da belirten Başkan Gökçek, "Ankara'dan geleneksel Türk dansları ve modern Türk müziğinden sizlere bir demet hazırladık. Şangay halkı, bugün bize gösterdiği ilgi ve alakayı, bundan 10 gün önce sona eren EXPO'da da Türkiye pavyonuna gösterdi. EXPO tarihinde bir rekor olan ve 70 milyon kişinin katıldığı Şangay EXPO'da Türkiye pavyonunu da 7 milyon kişi ziyaret etti" dedi.

ÇİNLİ İŞADAMLARINA DAVET
Çinli işadamlarını Ankara'ya yatırım yapmaya da davet eden Başkan Gökçek, "Başta raylı sistemler ve tünel yollar olmak üzere ulaşım, tema parklar, kongre ve fuar merkezleri gibi geniş bir yelpazede Ankara cazip yatırım fırsatları sunmaktadır. Mutlulukla belirtmek isterim ki Ankara, Çin Çok Uluslu Şirketler birliği tarafından 'Türkiye'nin en iyi yatırım yapılabilir kenti' seçilmiştir" diye konuştu.
"Ben her platformda dile getiriyorum. Bugün Çin dünya ekonomisinde bir ejderha ise bu ejderhanın başı Şangay'dır. Onun için Türk yatırımcılarını da Şangay'a daha fazla ilgi göstermeye davet ediyorum" diyen Gökçek, "Yaşasın Türk-Çin dostluğu, Yaşasın Ankara-Şangay kardeşliği" diye konuştu.
Şangay Halk Siyasi Danışma Konferansı Başkan Vekili Wu You Ying de geceye katılmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, "Sayın Gökçek, sizin başkanlığınızda gelen kalabalık bir heyetle burada Ankara Haftası düzenliyorsunuz. Bu etkinliklerle iki dost şehir arasında güven artacaktır, dostane temaslar için olumlu etkiler yaratacaktır" dedi.

FERHAT GÖÇER ŞANGAYLILARI BÜYÜLEDİ
Konuşmaların ardından başlayan gala programında sahneye ilk olarak Şangay Müzik ve Dans Topluluğu çıktı. Çin danslarından örnekler sunan topluluğun görkemli gösterisinin ardından Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu (FOMGED) Anadolu'nun dört bir yanından figürlerin yer aldığı muhteşem bir performans sergiledi.
Çin'de yaşayan Türk vatandaşların da yoğun bir katılım sergilediği gala programının coşkuyu doruğa taşıyan konuğu ise ünlü sanatçı Ferhat Göçer oldu. Sevilen şarkılarını salonu dolduran onlarca kişi ile birlikte söyleyen Göçer, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği'nden de eserler seslendirdi. Çinli konuklara küçük sürprizler de hazırlayan Göçer, Çin'in en çok sevilen şarkısı, Yasemin anlamına gelen "Moli Hua" adlı şarkıyı Çince söyledi. Tekrar tekrar sahneye davet edilen ve büyük alkış alan Göçer'in
ardından orkestranın Mehter Marşı müziği eşliğinde çalınan 10. Yıl Marşı'na salondakiler ayakta eşlik etti.
Konser sonrası Çinli pek çok davetlinin Sanat Merkezi dışında halay çekmeye çalışması ise renkli görüntüler oluşturdu.
(İHA-ÖZ-Y)