Kosova'da Organ Kaçakçılığı İddiaları

Kosova'da görev yapan Avrupa Birliği (AB) Adalet ve Polis Misyonu EULEX, Kosova'da organ kaçakçılığının yapıldığına dair ciddi iddiaların bulunduğunu doğruladı.

EULEX tarafından yapılan yazılı açıklamada, dosyanın Priştine İl Mahkemesi'ne sevk edildiği ve iddianamenin hazırlandığı belirtildi. "Medicus" adı verilen davayla ilgili ilk duruşmanın yapılmasının beklendiği kaydedilen yazılı açıklamada, beş kişinin insan ticareti, organize suç, resmi görevi suistimal etme gerekçesiyle suçlandığı, diğer iki kişinin de yasadışı tıbbi müdahalelerde yer aldığı ileri sürüldü.
Associated Press haber ajansına açıklama yapan EULEX Savcısı Joanthan Ratel, Kosova'da organ kaçakçılığına en az 7 kişinin karıştığı konusunda şüphelendiklerini kaydetti. Ratel, bu 7 kişinin uluslararası organ kaçakçılığı şebekesinin bir parçası olduğunu iddia etti.
Çetenin Kosova'da organ nakli yaptığı, ilk sırada böbrek naklinin yapıldığı belirtildi. Moldova, Kazakistan, Rusya ve Türkiye uyruklu vatandaşların, böbrek naklinde yer aldıkları şüpheleniyor. Doktorlar Yusuf Sönmez ve Lytfi Dervishi'nin, Priştine Medicus polikliniğinde organ nakillerini gerçekleştirdikleri iddia ediliyor.