Kamu-sen'den Memurlara Uyarı

Türkiye Kamu Sen Adana İl Temsilcisi Kamil Köse, Kurban Bayramı öncesi, düşük bütçe ile geçinmekte olan memurları aşırı ve gereksiz harcama yapmamak konusunda, özellikle kredi kartı ile taksitli kurban kesmeye yönelen memurların dikkatli olmalarını, bütçelerini aşmamalarını, aksi halde bugüne kadar on binlerce memurun saplandığı kredi kartı batağı

Kamu-sen'den Memurlara Uyarı
Türkiye Kamu Sen Adana İl Temsilcisi Kamil Köse, Kurban Bayramı öncesi, düşük bütçe ile geçinmekte olan memurları aşırı ve gereksiz harcama yapmamak konusunda, özellikle kredi kartı ile taksitli kurban kesmeye yönelen memurların dikkatli olmalarını, bütçelerini aşmamalarını, aksi halde bugüne kadar on binlerce memurun saplandığı kredi kartı batağı ile karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu.
Köse, Türkiye'de kredi kartı takibindeki tüketici sayısının 4 milyon 224 bin 804 kişi olduğunu belirterek, "10 milyona yakın kredi kartı sahibi, kartlarının sadece asgari ödeme tutarını ödeyebilmektedir. Bu kişilerde, borçlarını ödeyemedikleri için yasal takibata girecek risk grubundadırlar. 2009 yılında taksite bağlanmış tüketici kredisi borcu 18 milyardır. 2010' nun ilk on ayında ise bu tutar çoktan aşılmıştır. Mayıs 2010 itibariyle kişisel borçlanma tutarı 170 milyardır. Söz konusu tutarın 39 milyar lirasını kredi kartı borcu oluşturmaktadır. Konfederasyonumuz Türkiye Kamu-Sen'in 2009 yılında memurlar üzerinde yaptırmış olduğu anket, memurların ekonomik sıkıntılarını somut rakamlarla ortaya koymaktadır. Kamu görevlilerinin yüzde 58'i ailesinin geçimi tek maaşla sağlıyor. Yani evlerine ikinci bir maaş girmiyor (eşleri ya da çocukları çalışmıyor). Memurların yüzde 97'si ise gelirleri ile tüm ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bu da memuru borçlanmaya zorluyor. Son altı ayda borç ödemek zorunda kalan memur sayısında yüzde 53 artış olduğu gözleniyor. Maaşı harcamalarına yetmeyen memurların, yüzde 31 kredi kartına borçlanarak ay sonunu getirebiliyor. Aynı araştırma gösteriyor ki; kamu çalışanlarının yüzde 83'ü kredi kartı borçlarını düzenli ödemekte zorluk çekiyor"dedi.
Memurun aldığı maaş ve hükümetin verdiği zam oranının ortada olduğunu, ay sonunu sağa sola borçlanarak ya da kredi kartına yüklenerek geçiren memurların, yaklaşan bayram öncesinde bankaların kamu çalışanlarına yapmış olduğu kampanyalarla yeni bir ekonomik felaketin içine sürüklenmek üzere olduğunu iddia eden Türkiye Kamu Sen Adana İl Temsilcisi Kamil Köse, "Tüm vatandaşlarımız arasında kronikleşen bir sorun haline gelen kredi kartı ve banka kredileri borçları, ülkemiz insanlarını cinnet noktasına getirmiştir. İcra dosyalarının sayısı 14.5 milyona ulaşmış, geçim sıkıntısına bağlı olan boşanmalar ve hatta intihar vakaları katlanarak artmıştır. Borcunu ödeyemediği için yasa dışı işlere kalkışan ve daha da kötüsü böbreklerini satan insanlarımızın sayısı hiç de azımsanacak bir oranda değildir" dedi.
Türkiye'de bankacılık sisteminin küresel sermayenin kontrolüne girdiğini ve her yıl bankaların, rekor düzeyde kazanç elde ettiklerini basın yoluyla ilan ettiğini kaydeden Köse, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun tek sebebi, bankacılık sektörünün iktidarında desteği ile yüksek faizlerle "halkı sömürü sektörüne" dönüşmesidir. Bayram kredisi adı altına, albenisi yüksek tüketici kredilerinin faiz oranlarının ve vadelerinin gerçekte ne kadar olduğu ile perde arkasındaki ödeme tutarları iyi hesaplanmalıdır. Bilindiği gibi bankalar ilan ettikleri faizlerin dışında kredilerin üstüne banka hizmeti adı altında pek çok hesapta olmayan masraf çıkartmaktadır. Başta memurlar olmak üzere, dar gelirli ve sabit ücretli çalışan insanlarımızın, kredi çekmeden önce bu hususu gözden kaçırmamalarını, dikkatli olmalarını öneriyoruz. Bütün memurları, gelirlerinin üzerinde bir borçlanmadan uzak durmalarını, ayaklarını yorganlarına göre uzatmaları kendileri için tek çıkar yoldur."