İklim Değişikliğinden En Çok Doğu Akdeniz Etkilenecek

Adana Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, bilimsel araştırmalar neticesinde, küresel ısınma ve iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek alanlar arasında Akdeniz iklim kuşağındaki bölgelerin yer alacağı sonucuna varıldığını söyledi

İklim Değişikliğinden En Çok Doğu Akdeniz Etkilenecek
Adana Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, bilimsel araştırmalar neticesinde, küresel ısınma ve iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek alanlar arasında Akdeniz iklim kuşağındaki bölgelerin yer alacağı sonucuna varıldığını söyledi.
Kara, Adana Valisi İlhan Atış'ın da katıldığı "Seyhan Havzası'nda Orman Ekosistemlerinin ve Ormancılığın İklim Değişikliği'ne Uyum Sağlama Projesi"nin tanıtımın yapıldığı toplantıda bir konuşma yaparak, "BM, Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla havza ölçeğinde bir program hazırlanmış olup, bu amaçla üretilecek projede, iklim değişikliği risklerini yönetmek için kapasite oluşturulması hedeflenmiştir" dedi.
Adana Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahası Doğu Akdeniz'de etkileşmenin en yoğun yaşanacağı alanları kapsadığını ifade eden Kara, "Bölge Müdürlüğümüz ormanların yoğunluğu Seyhan Havzasında yer almakta olup, dolayısıyla Seyhan Havzası ve havzadaki mevcut ormanlarımız yakın gelecekte olası değişiklikten en fazla etkilenme potansiyeli taşıyan alanlarımızdır" dedi.
Proje ortağı Doğa Koruma Merkezi ile birlikte "Seyhan Havzası'nda Orman Ekosistemlerinin ve Ormancılığın İklim Değişikliği'ne Uyum Sağlama Projesi"ni hazırladıklarını kaydeden Adana Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, "Proje teklifimiz BM Ortak Programı tarafından hibe programı kapsamında kabul edilmiştir. Proje çalışmalarında iklim değişikliği sürecinde orman ekosistemlerinde ortaya çıkacak değişimler ve hassaslıklar için öngörüler ortaya konulmuştur. Ana orman tiplerinin güncel ve potansiyel yayılışları, hassas alanlar ve yayılış değişimleri modellenmiştir. Ormancılık sektörünün, iklim değişikliğine uyum kapasitesinin geliştirilmesi konusunda duyarlılığın artırılmasına çalışılmıştır" dedi.
Kara sözlerini şöyle sürdürdü:
"Proje çalışmaları ve yapılan modelleme çalışmaları neticesinde bölge ormanlarımızın hassaslıklarının ve hassas alanlarımızdan kaynaklanarak ekosistem yayılışları hakkında bir öngörümüz olmuştur. Proje çıktılarını kullanarak bölgesel orman yönetiminde iklim değişikliğinin biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetlerine entegre edilmesi sağlanabilecektir. Bölge Ormanlarımızın iklim değişikliğine dirençli hale getirilmesi ve sürekliliğin sağlanması suretiyle havada yaşayan halkın da yaşam kalitesinin azalmadan devamlılığı sağlanmış olacaktır"
Adana Valisi Sayın İlhan Atış, Vali Yardımcısı Fikret Deniz, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, ASKİ Genel Müdürü Seyfettin Yılmaz, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık, ODTÜ Biyoloji Bölümünden Dr. Can Bilgin, Doğa Koruma Merkezi Genel Müdürü Uğur Zeydanlı, Kamu Kurum ve Kuruluşlarından Müdürler ile Meslek Odaları ve Sivil Toplum Örgütlerinden Temsilcilerinin katıldığı çalıştay, öğleden sonra da çalışmalarını sürdürecek.