G-20 liderler zirvesi başladı

G-20'nin liderler zirvesi Güney Kore'nin başkenti Seul'de başladı.

Seul'deki Coex Kongre ve Sergi Merkezi'nde resmi olarak bugün başlayan ve sa

G-20'nin liderler zirvesi Güney Kore'nin başkenti Seul'de başladı.

Seul'deki Coex Kongre ve Sergi Merkezi'nde resmi olarak bugün başlayan ve sanayileşmiş 20 büyük ülkeyi bir araya getiren zirvede Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor. Erdoğan, zirvenin başlangıcında Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve İngiltere Başbakanı David Cameron'la ile kısa süreli sohbet etti.

Ev sahibi Güney Kore'nin Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak'ın açılışını yaptığı zirvede, küresel ekonominin kriz sonrası büyüme trendinin masaya yatırılacağı toplantılarda kur tartışmalarının gündeme gelmesi bekleniyor. Zirvede bugün 5 ayrı oturumla küresel ekonomide son durum ele alınacak. Oturumlarda küresel ekonomiye yeni bir çerçeve kazandırılması, finansal sistem reformları, kalkınma, ticaret, enerji ve iklim değişimi gibi konuların da masaya yatırılması bekleniyor. Liderler, söz konusu oturumlarda ayrı ayrı söz alarak görüşlerini kamuoyuna aktaracak.

Başbakan Erdoğan da oturumlarda bir konuşma yapacak ve bazı liderlerle de ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Zirvede Başbakan Erdoğan'a, Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve ekonomi bürokratları eşlik ediyor. Dün akşam da Güney Kore'nin Cumhurbaşkanı'nın verdiği resepsiyon ve çalışma yemeğinde dünya liderleri bir araya gelmişti. Zirveye, G-20 üyesi olmayan İspanya, Singapur, Malawi, Vietnam ve Etiyopya da davet edildi.