Yozgat Şeker Fabrikası Müdürü Ali Berber:

Yozgat Şeker Fabrikası Müdürü Ali Berber, fabrikada oluşan uzun kuyrukların, çiftçilerin, kendilerine verilen alım programa uymamasından kaynaklandığını söyledi.

Yozgat Şeker Fabrikası Müdürü Ali Berber:
Yozgat Şeker Fabrikası Müdürü Ali Berber, pancar alımında fabrikada oluşan uzun kuyruklar, çiftçilerin şikayeti ve basında yer alan haberle ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Yozgat Şeker Fabrikası Müdürü Berber, fabrikada alım kampanyasının 27 Eylül 2010 tarihinde başladığını belirterek, " 01 Ekim 2010 tarihinde ise pancar işlemeye başladık. Fabrikamız günlük 3 bin 600 ton kapasiteli olup, çalışan personel sayımız 430 kişidir. Fabrikamız alım yapmaya başladığı günden bugüne 40 günlük sürede 155 bin 100 ton pancar işlemiş ve günlük işleme kapasitesini 3 bin 876 ton'a çıkartarak, kapasite kullanımı yüzde 108 olmuştur" dedi.
Fabrikaya kayıtlı 4 bin 957 çiftçinin bulunduğunu ve 69 bin 500 dönüm alanda ekim yapıldığını ifade eden Berber, "Fabrikamızın işleyeceği pancar miktarı 395 bin tondur. Bu kampanya döneminde bugüne kadar 293 bin 400 ton pancar alınmıştır. Şuan fabrikamızın çiftçimizden alacağı 101 bin 600 ton pancarı kalmıştır. Alınan pancardan 155 bin 100 tonu işlenerek 21 bin ton şeker, 4 bin 600 ton melas, 36 bin 680 ton küspe elde edilmiştir" dedi.
Fabrikanın çiftçilerle yaptığı sözleşme gereği pancar alımının Eylül ayının son haftasında başlayıp Kasım ayının son haftasına kadar devam ettiğine değinen Berber, "Kampanya süremiz yaklaşık 60-65 gündür. Pancar alımı için çiftçilerime gün veriyoruz. Ancak çiftçilerimiz bu güne uymayıp pancarını erken getirdiği için mecburen fabrika önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Pancar üretim sözleşmesinin 5. maddesinde, pancarlar şirketçe hazırlanan ve üreticilere duyurulan bir program dahilinde alınır. Şirket alım organizasyonuna ve programlarına uymayı kendilerine bildirilen tarihte ve belirtilen saatler arasında belirlenen kantarlara teslimini taahhüt ederler. Sözleşme hükmünde yer almaktadır. Buna rağmen çiftçiler bu maddeye uymuyor. Çiftçilerimizin kuyrukta uzun süre beklememeleri ve mağdur olmamaları için verilen programa uymalarını istiyoruz " diye konuştu.