Avusturya İle Diplomatik Gerginlik

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Kadri Ecved Tezcan'ın yaptığı sert açıklamalar sonucu iki ülke arasında diplomatik kriz çıktı.

Avusturya'da günlük yayınlanan 300 bin tirajlı Die Presse gazetesine verdiği demeçte Tezcan, "İçişleri Bakanı Sayın Fekter, Liberal partide görev yapıyor ama onun yeri orası değil" dedi. Tezcan'ın kastettiğinin aşırı sağcı FPÖ Partisi olduğunun altı çizildi. Bunun üzerine ÖVP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Josef Pröll, Tezcan'ı kınadı.
Tezcan ile yapılan mülakatta kendisine sorulan bir soru üzerine, "Bayan Maria Fekter hangi partide olmalı?" sorusu üzerine Tezcan, "Bayan Fekter, kendini liberal addeden halkçı bir partide. Yoksa yanlış mı biliyorum? Savunduğu düşünce, liberal ve açık bir zihniyete uygun düşmüyor. Esasen, aynısı (Almanya Başbakanı) Angela Merkel için de geçerli. İki hafta önce çoklukültür anlayışının başarısızlığa uğradığını ve Almanya'nın bir Hristiyan toplum olduğunu söylediğinde öyle şaşırdım ki! Bu nasıl bir
mentalite? Bunu 2010 yılında, sözde hoşgörünün ve insan haklarının merkezi olan Avrupa'da işitmek zorunda kaldığıma inanamıyorum. Bu değerleri başkaları sizden öğrendi, sizse şimdi bu değerlere sırtınızı dönüyorsunuz. Yine de göçmenlerin hiç hata yapmadığını söyleyemem" dedi.
Avusturya Özgürlükçüler Partisi-FPÖ lideri Heinz-Christian, Strache veya FPÖ'lü bir başka politikacıyla hiç görüşüp görüşmediği konusunda kendisine sorulan bir soru üzerine ise Tezcan, "Elbette, Strache'yle bir araya geldim. Entegrasyonla ilgili hiçbir konuda hemfikir olmadığımız noktasında fikir birliğine vardık. Strache'nin dünyanın nasıl geliştiği konusunda bir fikri yok. Bir de bu ülkedeki gibi bir sosyal demokrat parti hayatımda görmedim. Normalde sosyal demokrat partiler, kökeni ne olursa olsun
insanların haklarını savunurlar. Burada sosyal demokratların bana ne dediğini biliyor musunuz? 'Bu konuda bir şey söylersek, Strache daha fazla oy alır.' Bu inanılmaz" dedi.
Türban konusunda Büyükelçilikte türbanlı personel çalıştırmıyorsunuz. şeklinde sorulan bir soruya ise Tezcan, "Ben Avusturya'da türbanın yasak olmadığını biliyorum. Yanılıyormuyum? Türban burada yasak mı? Hayır. O halde neden soruyorsunuz?. Havuzlarda çıplak dolaşanlara tanınan kanundaki tölerans , türbanlılara da tanınmış. Bir şey söylemeye gerek var mı?" ifadeleriyle cevapladı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexender Schallenberg, Büyükelçi Tezcan'ın yaptığı açıklamalar nedeniyle Avusturya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını belirtirken, buna eş zamanlı olarak Ankara'da Avusturya Büyükelçisi aynı anda Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan randevu talep etti.
Aşırı Sağcı Parti FPÖ sözcüsü ise "Türkiye ile diplomatik ilişkiler derhal askıya alınmalıdır" açıklamasında bulundu. Büyükelçi Kadri Ecved Tezcan Avusturya Dışişleri bakanlığında yapılan görüşmeden sonra Avusturya Dışişleri bakanlığından ayrıldı.