Yağışlardan dolayı mantar çoğaldı

Yozgat'ta yaklaşık bir aydır etkili olan sağanak yağmurdan dolayı kırsalda yetişen mantarlar çoğaldı. İlde yağan yağmurun ardından vatandaşlar kırsald

Yozgat'ta yaklaşık bir aydır etkili olan sağanak yağmurdan dolayı kırsalda yetişen mantarlar çoğaldı. İlde yağan yağmurun ardından vatandaşlar kırsalda ve dağda mantar aramaya başladı.

Sıttık Turan isimli vatandaş, önceki yıllara göre bu yıl çok fazla yağmur yağdığını belirterek, "Bu yıl ilimize yağmur fazla yağdı. Bu yüzden her yağan yağmurun ardından ben de arkadaşlarımla birlikte mantar toplamaya çıkıyoruz. Ben emekli bir insanım, yapacak bir işim olmadığı için çamlığın eteklerinde çıkan doğal mantar topluyorum." dedi.

Yağmurdan dolayı kırsalda ve dağda yetişen mantarın çoğaldığına dikkat çeken Turan, "Mantar toplamak için ilden kilometrelerce uzağa gitmeye gerek yok. Yozgat'ın çevresindeki arazilerde oldukça fazla mantar var. Ben her yağan yağmurun ardından Esentepe mevkiinde bulunan arazilerde gezerek 5-6 kilo mantar topluyorum. Küçüklükten beri mantar topladığım için zehirliyi zehirsizinden ayırt edebiliyorum. Fakat dikkat edilmesi gereken zehirli mantarlardır. Yetişkin insanlar zehirli mantarı bilebilirler, fakat gençler ise bu konuda fazla tecrübesi yoktur. Şu sıralar yağan yağmurdan dolayı zehirsiz olan doğal mantarlar kadar bir o kadar da zehirli mantar var. Mantar toplayan vatandaşlarımız zehirli mi zehirsiz mi olduğundan emin olmadan yemesinler. Aksi takdirde Allah korusun ölümle neticelenen sonuçlar doğabilir." diye konuştu.

Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cahit Kayhan da son dönemlerde mantar zehirlenme vakalarının görüldüğünü belirterek, "Doğadan toplanan mantarı yiyen kişilerin, zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkması halinde, hemen en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir. Bu belirtiler bulantı, kusma, karın ağrısı, görmede bulanıklık, baş dönmesi, ruhsal değişiklik, uyuklama hali, uyanıkken hayal görme, bayılma, nöbet, ishal gibi durumlardır. Bu tür sağlık problemi yaşayan vatandaşlarımız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır."