Patlama dünyada böyle duyuruldu

İstanbul Taksim Meydanı'nda gerçekleştirilen bombalı saldırı, tüm dünyada yankılandı. Dış basın patlamayı flaş...

İstanbul Taksim Meydanı'nda gerçekleştirilen bombalı saldırı, tüm dünyada yankılandı. Dış basın patlamayı flaş olarak yayınladı;

BBC, flaş haber olarak verdiği olay için "İstanbul merkezinde patlamada en az 15 kişi yaralandı" derken patlamanın, çevik kuvveti hedef alan bir intihar saldırısının olduğunun bildirildiğini de kaydetti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, İstanbul'un merkezinde Pazar sabahı meydana gelen patlama sonucunda en az 15 kişinin yaralandığını belirterek polisin, bölgenin kordon altına aldığına dikkat çekti.

Ambulansların yaralılardan bazılarını hastane taşırken, bazılarının da olay yerinde tedaviye alındığı da ifade edildiği haberde, Türk televizyonlarına dayanılarak intihar saldırısının sonucunda meydana gelen patlamanın çevik kuvveti hedeflediğini de söyledi.

Fransız haber ajansı AFP, bir intihar bombacısının İstanbul'un merkezinde 15 kişiyi yaraladığını bildirdi. Haberde, "İstanbul Emniyet Müdürü, şehir merkezinde kendini havaya uçuran bir intihar bombacısının, 15 kişiyi yaraladığını söyledi" denildi.

Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, "Bunun bir intihar saldırısı olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullanırken, yaralılardan ikisinin durumunun ciddi olduğunu belirtti. PKK ve aşırı sol örgütler geçmişte İstanbul'da bombalı saldırılarda bulunmuştu.

Reuters "Taksim Meydanı'ndaki patlamada canlı bomba şüphesi" başlığıyla verdiği haberde "Saldırgan polis aracını hedef aldı.Polis, saldırıdan bir canlı bombanın sorumlu olduğunu düşünüyor." denildi.

AP: İstanbul'daki patlamada en az 15 yaralı var

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, intihar bombacısı olduğundan şüphelenilen bir kişinin İstanbul'un en büyük meydanında üzerindeki düzeneği patlattığını belirtti. Olayda 15 kişi yaralandı.

Patlama, Taksim Meydanı'nda yapılabilecek olası bir gösteriye karşı hazır bulunan polis noktasında yaşandı.

İngiltere'nin önde gelen haber kanalı Sky News ise, İstanbul bombalı saldırıyla sarsıldı dedi.

Taksim Meydanı'nda bir intihar bombacısı tarafından düzenlendiği düşünülen saldırıda en az 15 yaralı var. Saldırgan bir polis aracını hedef aldı. SkyNews televizyonuna olay yerinden bilgi aktaran gazeteci Dorian Jones, patlamanın ardından silah sesleri duyduğunu belirtti.

Jones, bomba taşıyan birinin polis aracına binmeye çalışmış olabileceğini söyledi. Bomba zamanından önce patlarken, saldırganın öldüğü tahmin ediliyor.

İspanyol El Pais gazetesi, şimdiye kadar hiçbir grubun sorumluğunu üstlenmemesine karşın El Kaide ve PKK'dan söz edildiğine dikkat çekti.

El Pais, saldırının çevik kuvvet ekibinin yanında gerçekleştirdiğine de işaret ettiği haberinde patlamanın kentinin merkezinin büyük bir bölümünde duyulduğunu belirtti. Bu arada, haberde patlama olduğu yerin birkaç metre ötesinde bulunan İspanyol gazetecisi Lucas Farioli'nin izlenimlerine de yer verildi.

Lucas Farioli, olay hemen öncesi üst katında bazı polislerin kahvaltı ettiği bir kafede bulunduğunu, patlama olur olmaz polislerin hemem meydana indiklerini belirterek, "Patlama ile tüm bar sallandı ve dışarıya çıkmamıza izin verilmedi. Silah sesi de duyduk" dedi.

Le Figaro: "İstanbul'un kalbinde kamikaze saldırısı"
Taksim Meydanı'ndaki intihar saldırısı, Fransız basınında da yankılandı. Le Figaro gazetesi, internet sitesinde İstanbul'un "kalbi"nde bir "kamikaze saldırısı"nın gerçekleştiğine dikkat çekti.

Le Figaro, "İstanbul'un tam kalbinde intihar saldırısı" başlığını kullandığı haberinde "Bir kamikaze, Pazar günü İstanbul'un tam merkezinde kendisini patlattı" ifadesini kullandı.

Saldırının, kentin en işlek yerinde gerçekleştiğine işaret ederken Taksim'den her gün on binlerce kişinin geçtiğini vurguladı.

Le Figaro, geçen Haziran ayında İstanbul'un bir semtinde beşi asker, altı kişinin ölümüne yol açtan bir bomba patlatıldığını, saldırının "radikal bir Kürt grubu" olarak adlandırdığı TAK tarafından üstlenildiğini kaydederek "TAK, Ankara tarafından PKK'nın kamuoyunda tepki yaratması muhtemelen saldırıları gerçekleştirirken kullandığı bir takma ad olarak değerlendiriliyor" dedi.

Fransız gazetesi, haberinin son bölümünde de "PKK'nın askeri lideri" olarak adlandırdığı Murat Karayılan'ın, geçen hafta yayımlanan bir mülakatta hükümetin diyalogu kabul etmesi halinde sivillere saldırmayacaklarını ve tek taraflı ateşkesi sürdüreceklerini söylediğine dikkat çekti.