Kızıl çamur Karadeniz'e dökülen Tuna'yı zehirledi

Kızıl zehir, Tuna'da balıkları yok ediyor. Milyonlarca kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan nehir, tehlike saçıyor...

Macaristan’da geçtiğimiz pazartesi günü yıkılan toksik atık havuzunun 700 bin metreküp zehirli çamuru Tuna Nehri’ne karıştı, nehirde balık ölümleri başladı. Milyonlarca kişinin içme suyunu karşılayan Tuna Nehri’ndeki tehlike büyüyor. 4 Ekimde bir alüminyum fabrikasına ait dev atık rezervenin yıkılması ile çevreye dağılan ve 4 kişinin ölümüne sebep olan zehirli çamur bölge ülkelerini tehdit etmeye başladı. Tuna Nehri’ne karışan toksik atık, balık ölümlerine sebep oldu. Öte yandan Avrupa Birliği (AB) üyesi Macaristan AB Sivil Savunma Mekanizması’nı harekete geçirerek yardım istedi. Ayrıca AB İzleme ve Bilgilendirme Merkezi yaklaşık 31 ülke ile irtibata geçerek taleplerini iletti. Bu arada Macar asıllı ünlü spekülatör George Soros, felaketten etkilenen bölgeye 1 milyon dolarlık yardımda bulundu. Felaketin en etkili olduğu ve yıkılma sonrası oluşan selden etkilenen kasabalarda temizleme çalışmaları sürüyor.

UZUN VADEDE TEHLİKELİ

Kızıl zehirin Karadeniz’i etkilemesinin birkaç ayı bulabileceğini, belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Ağır metaller, Karadeniz’e ulaştığında etkisini azaltsa bile, canlı organizmalar üzerinde uzun vadede öldürücü olabilir” dedi.

BAKANLIK: TEHDİT YOK

Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Tuna Nehrine ulaşan kızıl çamurun toksisite etkisi alınan tedbirlerle düşürüldü, Türkiye için tehdit oluşturmuyor. Bütün ihtimallere karşı önümüzdeki hafta içinde mukayese maksadıyla Karadeniz’de ölçümler yapılacaktır” denildi.

BALIKÇILIK DENETLENMELİ

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada, çevre felaketinin, Türkiye için tedirginlik oluşturan bir durum olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Balıkçılık faaliyetleri ile ilgili derhal bir eylem planı hazırlanmalı ve felaketten etkilenen altı ülkeden tarım ürünü alınmamalı” denildi.
Kaynak: İHA