Hayvanat bahçeleri birlik kuracak

İzmir Doğal Yaşam Parkı, Türkiye'deki hayvanat bahçelerinin problemlerini masaya yatırmak ve çözümler üretmek üzere geniş katılımlı bir toplantıya evs

İzmir Doğal Yaşam Parkı, Türkiye'deki hayvanat bahçelerinin problemlerini masaya yatırmak ve çözümler üretmek üzere geniş katılımlı bir toplantıya evsahipliği yaptı. Belediyelere ait ve özel, ruhsatlı hayvanat bahçesi temsilcilerinin biraraya geldiği toplantının açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, ortak problemlerin çözümünde dayanışma içinde olmanın önemine değindi.

İzmir Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürü Hakan Öztürk ise Türkiye'nin ilk hayvanat bahçesinin 1937 yılında İzmir'de açıldığını hatırlattı. Hayvanat bahçesi işletmelerini dünya standartının üst sıralarına taşımak için birlikte hareket etmenin önemine değindi. Türkiye'nin batıya açılan kapısı İzmir'deki Doğal Yaşam Parkı'nın örnek olduğunu söyleyen İl Çevre ve Orman Müdürü Osman Çakmak da hayvanat bahçelerini iki grupta incelemek gerektiğini belirtti. Çakmak, hayvanlara rahat bir ortam ve halkın daha yoğun ziyaretinin sağlanması konusunda ortak çalışmaların verimi arttıracağına dikkat çekti.

Toplantının en önemli gündem maddesini, "Türkiye Hayvanat Bahçeleri Birliği" kurulmasına yönelik çalışmalar oluşturdu. Hayvanat bahçelerinin fiziki durumunun iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, ülke çapında ekolojik değerlere olumlu katkı yapılabilmesi, problemlerin çözümünde ortaklaşa stratejiler belirlenip uygulanması, hayvanat bahçeleri arasında dayanışma ve yardımlaşmanın geliştirilmesi konularında çözüm üretilmesi için birlik kurulmasının zorunlu olduğu kararına varıldı. Birliğin hukuki alt yapısının hazırlanması için çalışma grubu kurularak, faaliyet takvimi ve iş programı da belirlendi. Bu kapsamda Mevzuat, Sağlık, Bakım, Anadolu'da Enderleşen Türler ve Eğitim komisyonları kuruldu. Özel hayvanat bahçelerinin ithalatta yaşadığı sıkıntıların da ele alındığı toplantıda, çözüm için gerekli girişimlerde bulunulması kararlaştırıldı.

İki gün süren toplantıya Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma Millî Parklar İzmir Şube Müdürlüğü, Eskişehir Belediyesi, Bursa, Antalya, Ankara ve Eskişehir hayvanat bahçeleri, Kocaeli Özel Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve İzmir Doğal Yaşam Parkı yöneticileri katıldı.