Bursa Barosu genel kurulunda bir avukat 'boş oy atın' çağrısı yaptı

Bursa Barosu, yeni dönem başkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Genel kurul bugün başlarken oy kullanma işlemi yarın yapılacak. İki adayın sert

Bursa Barosu, yeni dönem başkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Genel kurul bugün başlarken oy kullanma işlemi yarın yapılacak. İki adayın sert konuşmaları ile renklenen genel kurulun ilk günkü bölümünde bir avukat "Baro saltanat makamı değil, boş oy atın" çağrısı yaptı.

Bursa Barosu'nun genel kurulu Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Bursa Barosu Başkanı ve yeni dönem adayı Zeki Kahraman ile aday Zekeriya Birkan, bir birleriyle tokalaşarak dostluk mesajı verdi.

İki başkan adayı, bin 792 avukatın oylarıyla belirlenecek olan seçim öncesi son kulis çalışmalarını yaptı. Avukat Mehmet Mustafa Güneş'in baro başkanlığının bir saltanata dönüştüğünü ileri sürerek, meslektaşlarına boş oy atmaları yönünde broşür dağıtması dikkat çekti.

Bursa Baro Başkanı Zeki Kahraman, Bursa Barosu'nun Türkiye'nin en iyi barolarından biri olduğunu belirterek, "Israrla vurguladığımız 100 yıllık geleneksel çizgimizden asla taviz vermeyeceğiz. Bu geleneksel çizgi, statükocu bir yapı olarak anlaşılmasın. Benim ve ekibimin yaptıklarına, onların hayalleri bile yetişemez. 21 avukatlık hayatım boyunca kim ki (Baro siyaset yapıyor) demişse, kendisi karşıt siyasetin tam da göbeğinde olmuştur. Hukuk gibi, ülkenin sisteminin tanımını yapan bir kavramın da ve bunu temsil edilen kurumunun başının da siyaset yapmaması düşünülemez. Neden düşünülemez? Çünkü biz yalnızca gündelik siyaset yapmıyoruz. Hukuken bir konu, Türkiye'de tartışılıyorsa bunu önce ben söylerim. 8 yıl boyunca baroda nasıl siyaset yapıldıysa ondan önce de aynı siyaset yapıldı. Türkiye'de herkes konuşuyor, konuşmaktan zarar gelmez." dedi.

Geçen seçimleri kıl payı kaybettiklerini kaydeden aday Zekeriya Birkan ise "Bu seçimlerde meslektaşlarımızın teveccühü ile yeniden aday olduk. Yıllardır Bursa Barosu'nu aynı grup yönetiyor. Artık bu haliyle baronun devam etmesi mümkün değil. Bu yönetim yolun sonuna gelmiştir. Çünkü şimdiki mevcut haliyle hiç bir meseleye çözüm üretilmemektedir. Bırakın çözmeyi. Bunun için teşebbüste dahi bulunulmamakta. Şimdi değişim zamanı, biz değiştirmek için göreve talip olduk. İnşallah var olan statükoyu, baro üzerindeki ataleti atacağız. Arkadaşlarımız heyecanını kaybetmişlerdir. Biz değişim grubu olarak yeni bir aşkla, yeni bir heyecanla hizmete talip olduk. Ve bu kez inşallah kazanacağız." diye konuştu.

Öte yandan genel kurulda boş oy atılması yönünde broşür dağıtan Avukat Mehmet Mustafa Güneş de Türkiye gibi geri kalmış ülkelerin siyasi partilerinde, sendikalarında, derneklerinde oturmuş temel bir ilke olduğunu, makamların saltanatı andırdığını söyledi.

Güneş şöyle devam etti: "Sendika lideri, parti lideri ölünceye kadar görevinin başındadır. Her nedense bu kötü örnek bizim baro için de geçerli hale geldi. 3 dönem baro başkanlığı yapmış ve uzun bir dönem baro yönetiminde bulunmuş insanlar, bunu bir gelenek haline getirmişlerdir. Bu son derece tehlikeli ve yanlış bir uygulamadır. Biz bu kötü gidişe dur demek istiyoruz. Baroda ağalık, beylik ve sultanlık dönemi kapansın. Her avukat bir kereye mahsus olarak başkanlığa getirilsin. Bir baro başkanı sadece bir dönem için başkanlık yapmalıdır. Baro başkanlığı bir meslek değildir. Her düğünde damat her düğünde gelin olunmaz."