Beyaz etin başkentinden organik tarıma gübre katkısı

Beyaz et üretim tesislerinden çıkan ve kokusuyla çevresinde rahatsızlığa sebep olan tavuk gübreleri organik tarıma can verecek. Türkiye beyaz et üreti

Beyaz et üretim tesislerinden çıkan ve kokusuyla çevresinde rahatsızlığa sebep olan tavuk gübreleri organik tarıma can verecek. Türkiye beyaz et üretiminin yaklaşık üçte birinin yapıldığı Bolu'da kurulacak gübre fabrikasıyla organik tarıma yönelik gübre üretimi gerçekleştirilecek.

Bolu Belediye Başkanlığı öncülüğünde ve Beypiliç, Mudurnu Piliç, Bolca Hindi, Erpiliç, Akpiliç ve CP Piliç gibi sektörün önde gelen oyuncularının desteğiyle bu yıl 4'üncüsü düzenlenen "Bolu Beyaz Et Festivali" başladı. Sağlıklı beslenmenin temel taşı olan beyaz etin adeta başkenti haline gelen Bolu kentinin ve sektörün tanıtımı adına organize edilen festivalin açılış toplantısında konuşan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, "Tavuk tesislerinden çıkan ve kokusuyla kentte rahatsızlık yaratan gübreleri, 24 saat içinde dönüştürerek organik tarımda kullanmaya yönelik hale getirecek bir tesis projesini gerçekleştireceğiz." dedi.

Başkan Yılmaz, beyaz et, mutfak sanatları ve aşçılık konusunda nam salan Bolu'nun tüm Türkiye'de daha iyi tanınması için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Özellikle turizm ve organik tarım konularında da lider konuma gelmek istediklerini açıklayan Yılmaz, gün geçtikçe önemi artan organik tarım konusunda, sektörün bileşenleri ile birlikte dev bir projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı.

TAVUK GÜBRESİ TOPRAĞA BEREKET KATACAK

Başkan Yılmaz, Bolu ilinde yapılan beyaz et üretiminin kalite ve sağlık standartları olarak AB değerlerinin bile üstünde olduğunu gerek yurt içinde, gerekse de yurt dışında yaptıkları çalışmalarla belgelediklerini açıkladı.

"Her nimetin bir külfeti var. Tavuk gübrelerinin kokusu nedeniyle verdiği sıkıntıyı biliyoruz" diyen Yılmaz hayata geçirecekleri proje ile bu sıkıntıdan kurtulacaklarını ifade etti.

Yılmaz, tarım alanlarının azot ve fosfor eksiği bulunduğunu, tavuk gübresinde ise bu maddelerin yoğun olarak yer aldığını hatırlatarak, "Hollandalı bir şirket ile görüşüyoruz. Gübreleri 24 saat içinde dönüştürerek organik hale getirecek ve dolayısıyla tarım alanlarımızın verimini artmasına katkısı olacak bir tesis kurmak için anlaşmak üzereyiz." dedi.

Yaklaşık 5 milyon Euro'ya mal olacak tesisi, sektör bileşenleri ve Hollandalı firma ile ortak kurmak adına son çalışmaları yaptıklarını belirten Yılmaz, "Yılda yaklaşık 150 bin ton organik gübre üretmeyi planlıyoruz. Bu gübreler kentimizin yanı sıra, Güneyde seralarda da kullanılabilir. Projemizle, hem tarımda verimliliğin artmasını hem de kentimizin tavuk gübrelerinin verdiği rahatsızlıktan kurtulmasını sağlayacağız." diye konuştu.

BOLU BEYAZ ETTE GÜNDE 1 MİLYON ADET KESİM YAPIYOR

Festival sponsorlarından Bolca Hindi sahibi Şerafettin Eryaman ise konuşmasında, Bolu'da yılda 350 bin ton tavuk, 35 bin ton da hindi üretimi yapıldığını söyledi. Bu rakamların tüm Türkiye üretim rakamlarının neredeyse üçte birine denk geldiğini belirten Eryaman, "Kentimizde günde 1 milyon adet kesim yapılmakta." ifadesini kullandı. Eryaman, kentteki beyaz et üretiminin tarım alanlarında kimyasal gübreden organik gübreye geçişi artırdığına da dikkat çekti.

İHRACATTA BEKLENTİ 135 BİN TON

Sponsor firmalardan Beypiliç Genel Müdür Yardımcısı Teoman İnal da sektörün 2010 yılı ilk 10 ayında yaklaşık 100 bin ton ihracat ile 150 milyon dolarlık gelir elde ettiğini söyledi. İnal, "Yıl sonunda toplam 135 bin tonluk ihracatı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

3 gün sürecek festival kapsamında kentte farklı ülkelerden folklor gösterileri, yöresel ürünler satılan köy pazarları, yarışmalar, tarihi ve turistik yerlere geziler ve konserler düzenlenecek.