Altın Portakal heyecanı

Bu yıl 9-14 Ekim tarihleri arasında 47'ncisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festiv...


Bu yıl 9-14 Ekim tarihleri arasında 47'ncisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Cam Piramit'te yapılacak açılış töreniyle birlikte bugün başlıyor. Toplumsal etkileşim ve Türk sineması temasıyla yapılacak festivalin açılışında Müjdat Gezen'e "Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü", Yıldız Kenter'e "Yıldırım Önal Anı Ödülü" ve Necmettin Çobanoğlu'na ise "Sinemada Emek Ödülü" verilecek. Bosna Savaşı sırasında takındığı politik tavır nedeniyle Boşnakların tepkisini çeken ve festivalin uluslararası jürisinde bulunması rahatsızlıkla karşılanan Kusturica'nın ise bugün Antalya'ya gelmesi bekleniyor. Özel uçakla gelecek ünlü yönetmen bu akşam saat 20.30'da Antalya Kültür Merkezi önünde, grubu No Smoking Orchestra'yla bir konser verecek.

35 ülkeden 191 film!
Bu yıl festivalde ise ulusal bölümde 130, uluslararası bölümde 61 olmak üzere, 35 ülkeden toplam 191 film izleyici karşısına çıkacak. Festivaldeki yarışmalarda toplam 690 bin TL ödül dağıtılacak. Festivalin en heyecanlı bölümü ise şüphesiz Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması... Bu yıl bu bölümde 14 film yarışacak. "Başka Dilde Aşk"ın yönetmeni İlksen Başarır'ın ikinci filmi "Atlı Karınca", Tayfun Pirselimoğlu'nun yeni çalışması "Saç", Derviş Zaim imzalı "Gölgeler ve Suretler", Sinan Çetin'in yeni filmi "Kağıt" ve Orhan Oğuz'un filmi "Hayde Bre", yarışmada...  Yarışmada yer alacak diğer filmler ise şu şekilde sıralanıyor: "Çakal" (Erhan Kozan), "Çoğunluk" (Seren Yüce), "Gişe Memuru" (Tolga Karaçelik), "Kar Beyaz" (Selim Güneş), "Kavşak" (Selim Demirdelen), "Press" (Sedat Yılmaz), "Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak" (Ali İlhan), "Siyah Beyaz" (Ahmet Boyacıoğlu) ve "Zefir" (Belma Baş). Festivalde Belgesel bölümünde 20, Kısa Film bölümünde 24, Uluslararası Uzun Metraj'da ise 11 film yarışacak. 
Bu yıl "Yıldızlı Gösterimler" başlığı altında düzenlenecek gösterimlere önemli yönetmenler konuk oluyor.  Emir Kusturica'nın yanı sıra, dünyaca ünlü İranlı yönetmen Bahman Ghobadi ve Rus yönetmenler Fyodor Bondarchuk ve Rezo Gigineishvili de  "Yıldızlı Gösterimler"in konuğu olacak. Festivalin açık hava gösterimleri ise bu yıl Antalya'yla sınırlandırılmamış. Manavgat'tan Isparta'ya kurulacak 27 noktada, açık hava gösterimleri düzenleniyor. Festivalin programında paneller, konferanslar, açık oturum ve söyleşiler de bulunuyor. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ulusal ve uluslararası onur ödülleri 12 Ekim'de Cam Piramit'te gerçekleştirilecek törenle sahiplerine verilirken, kapanış galası ise 14 Ekim'de yapılacak.


Beş otobüsle protestoya gidiyorlar
Karamürsel Bosna Hersek Türkleri Dayanışma ve Yardımlaş-ma Derneği üyeleri Kusturica'yı protesto etmek amacıyla Antalya'ya gidecek. Dernek Başkanı Ahmet Utaş, Kusturica'yı protestoya gitmek için Karamür-sel terminalinden 10 Ekim'de 5 otobüs kaldıracaklarını açıkladı. Utaş, "Bosnalı sivilleri sadece inançları ve Boşnak oldukları için katledenleri, on binlerce kadına, çocuğa tecavüz edenleri savunan bir sanatçının, Antalya Kültür Sanat Vakfı yönetimi tarafından himaye edilmesi vicdanımızı acıtıyor" dedi.


Ne demişti?
Bosna-Hersek'te 1992-1995 yılları arasında 300 bine yakın insanın katledildiği bir dönemde Kusturica'nın yaptığı açıklamalar, aradan geçen yıllara rağmen unutulmadı. Kusturica'nın tecavüze uğrayan kadınlara işaret ederek "Meseleyi lüzumundan fazla abartıyorsunuz" ve "500 yıl önce zaten hepimiz Sırptık, yeniden Sırp ve Hıristiyan olalım, mesele bitsin" şeklinde açıklamalar yaptığı belirtilmişti.
Kusturica, Mayıs 2005'te Belgrad'da vaftiz edilerek Ortodoks oldu ve "Nemenja" adını aldı.


İnanır'dan destek: Daha önce de geldi
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın Jüri Başkanı Kadir İnanır ise Kusturica'ya destek verdi. Kusturica'nın Srebrenitsa katliamını yok sayarak, hafife alarak safdillik yaptığını söyleyen İnanır, "Oradaki katliamın şimdi geri dönüp lanetlemesini isterim. Kusturica'nın açıklamaları ise uluslararası alanda büyük bir sanatçı olduğu gerçeğini değiştirmiyor" dedi. İnanır, Kusturica'nın festivalde sanatçı kimliğiyle bulunduğunu, tepkilerin de işin özünü asla değiştirmeyeceğini, zedelemeyeceğini kaydetti. Kusturica'nın daha önce İstanbul ve Bursa'ya geldiğini de hatırlatan İnanır, "Şimdi bunlar niye gündeme geldi? Bunlar araştırılmalı" diye konuştu. Kusturica'yı çok takdir ettiğini belirten İnanır, Antalya'da 3 gün kalacak yönetmenle festivalde bir araya gelip bu konuları tartışmak, konuşmak istediğini söyledi.



Atilla Dorsay:Yanlış anlaşıldı
Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay ise Kusturica'nın özellikle Sırplar'ı yeterince kınamadığı ve soykırıma nesnel biçimde bakmaya çalıştığı için çok eleştirildiğini söyledi. Dorsay, "Kusturica'nın yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. O zaman öyle düşündüyse bile bundan pişmanlık duyduğunu sanıyorum. Bu durumda ona gelme demek en kötü şey olur. Tersine bırakalım gelsin ve gerekiyorsa derdini anlatsın. Bu bizim milletçe ne kadar demokrat, özgürlükçü ve hoşgörülü olduğumuzu gösterir" dedi.