Kusturica isyanı büyüyor

1- Bal ekibi festivali boykot kararı aldı Antalya Film Festivali Jürisi'nde bulunan ve Bosna Savaşı ile...

1- Bal ekibi festivali boykot kararı aldı
Antalya Film Festivali Jürisi'nde bulunan ve Bosna Savaşı ile ilgili açıklamalar yapan ünlü yönetmen Emir Kusturica'ya bir tepki de Altın Ayı kazanan Bal filminin ekibinden geldi. Bal ekibi Kusturica'nın jüri üyeliği yaptığı festivale katılmamaya karar verdiğini açıkladı. Yönetmen Semih Kaplanoğlu ile birlikte ekipten 12 kişinin imzasını taşıyan açıklamada, 'Bizim için üst kimlik sanatçıdır' açıklamanızı hayretle okuduk. Bosna'da yaşananlar uluslararası mahkemelerce soykırım ve insanlık suçu olarak tanımlanmış, bu suçlara bulaşanlar yargılanıp mahkum edilmişlerdir. Bosna'lı sivilleri inançları ve Boşnak oldukları için katledenleri, onbinlerce kadına çoluk çocuk tecavüz edenleri canlı tanıklar ve hala açılan toplu mezarlar ortadayken savunan bir 'sanatçının' Aksav yönetimi tarafından himaye edilmesi bizim vicdanımızı acıtmaktadır' denildi.

2- Soykırım destekçisini çağıran Akaydın'a tepki
Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi Toplantısı'na da 'Emir Kusturica' tartışması damgasını vurdu. Toplantıda MHP ve AK Parti Grup sözcüleri, Kusturica'nın Sırpların Bosnalılara uyguladığı vahşete sessiz kaldığını ve Sırpları desteklediğini belirterek sanatçının 47. Altın Portakal Film Festivali jüri üyeliğinden çıkarılmasını istedi. Düzenlediği 'Bira Festivali'nde bir gencin alkol komasına girerek ölümü üzerine 'İçmeyi bilmiyorsa ben ne yapayım?' diyerek eleştiri oklarını üzerine çeken Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, ise Boşnak katliamını destekleyen yönetmen Emir Kusturica'yı savundu. Festivali düzenleyen AKSAV'ı Emir Kusturica'nın sanatçı kişiliğinin ilgilendirdiğini ifade eden Mustafa Akaydın, 'Bosna halkının acılarını paylaşırım ama duygusallığa gerek yok. Millet olarak hoşgörülüyüz. Habur'dan terörist geçirip bunlara hoşgörü gösteren milletin evlatları Kusturica'ya neden bu kadar acımasız davranıyor' ifadelerini kullandı.

'Başkandan beklenir'
Emir Kusturica'nın davet edilmesine Türkiye'deki Boşnaklardan da tepki geldi. Karamürsel Bosna-Hersek Derneği Başkanı Ahmet Utaş, Kusturica'yı davet eden Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni eleştirdi. Utaş, 'Antalya'da bira festivali düzenleyip bir gencin alkolden hayatını kaybetmesine sebep olan ve 'İçmeyi bilmiyorsa o kendi sorunudur' diye açıklama yapan bir zihniyetin Kusturica'yı jüri olarak davet etmesi normal' diye konuştu.