Keloğlan da bilgi şöleninde anlatılacak
Ordu'da 25-28 Kasım tarihleri arasında Güney Kafkasya Halkları Dil-Tarih-Kültür İlişkileri konulu uluslar arası kongrede yapılacak sunumlar belirginl
Ordu Üniversitesi tarafından Türkiye dışında 3 ülke üniversitesinin katılımı ile Güney Kafkasya Halkları Dil-Tarih-Kültür İlişkileri Uluslararası Bilgi Şöleni tertiplenecek. Kongre, Güney Kafkasya'da yüzyıllardır aynı coğrafyayı paylaşan halkların kültürel değerlerinin, kardeşliklerinin, tarihi birlikteliklerinin ve diğer paylaşımlarının geleceğe yansımasını sağlamayı hedefliyor. Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen bilgi şöleni; Ordu Üniversitesi'nin yanı sıra Azerbaycan Bakı Slavyan Üniversitesi, Gürcistan Akhaltsikhe Üniversitesi ve İran'ın İslami Azad Üniversitesi desteğiyle yapılacak. 3 gün süresince Azerbaycan, Gürcistan, İran, Ermenistan ve Türkiye olmak üzere 5 başlıkta bilim insanları sunum yapacak.
Yusuf Halaçoğlu, Ahmet Bican Ercilasun ve Namık Kemal Zeybek'in de birer tebliğ sunacağı şölende Arif Acaloğlu'nun Gürcistan Türklerinin Folklor Malzemesinin Mitolojik Açıdan Değerlendirilmesi, Aynur Sultanova'nın, Aslı ile Kerem Halk Hikâyesinin Adnan Saygun ve Üzeyir Hacıbeyov Operalarına Yansıması, Operaların Dramturjik Açıdan İncelenmesi, Bekir Deniz'in Azerbaycan Halıları ile Anadolu Halıları Arasındaki Benzerlikler, Berna Karagözoğlu'nun Türkçe Farsça Kökenli Kelimelerin Güney Kafkasya Mahalli Müziklerindeki Yeri gibi sunumları dikkat çekiyor.
Ceren Cengiz'in Kaf Dağında Renk Cümbüşü' resim sergisinin yapılacağı şölende; Doğanay Eryılmaz'ın Bir Ermeni Yazarın Kaleminden Gümrü'de Gelenekler, Türk Ermeni Yaşamı, Ebru Zeren ve Gözde Sazak, Osmanlı Minyatürleri Üzerinden Türk-İran Siyasi İlişkilerine Bir Bakış, Farah Calil'in Keloğlan (Keçel) Karakterinin Azerbaycan, Anadolu ve İran Türklerinin Folklorunda Ortak Özellikler Üzerine, Gülşen Seyhan Alışık'ın Köroğlu Destanının Gürcistan Yazması Üzerine Bir Değerlendirme ve Halis Gözpınar ile Manana Rusieshvili'nin Gürcü ve Türk Atasözlerinde Çocuklar başlığı altında yapacağı sunumlar diğer dikkat çeken bilimsel çalışmalar.
Öte yandan Hurşit İsayev'in Güney Kafkasya Türk İnançlarının Rus Edebiyatında Yansımaları, İrade Aliyeva Hacıali Kızı'nın İngiloyların Hrıstiyanlaştırılması Siyasetinde Gürcü Papazların Rolü, Necip Fazıl Duru'nun Hamza Nigârî-i Karabaği'nin Şiirlerinde Karabağ Hasreti, Mzisa Buskivadze'nin Türkçe Gürcüce Edebi İlişkileri, Roin Kavrelishvili'nin Türk-Gürcü İlişkileri Hakkında Gürcü Basını, Seyit Sertçelik'in Rus– Ermeni Kaynakları Bağlamında Ermeni Soykırım İddialarının Tutarsızlığı, Subhan Talibli, Güney Kafkasya NATO ve İran'ın Alakaları, Türkana Hüseyinova'nın Ermeni Adı Nereden Gelmektedir? Asıl Ermeniler ve Haylar başlığı altında yapacağı sunumların ise büyük yankı uyandırması bekleniyor.
Bilgi şöleni düzenleme kurulu Ordu Üniversitesi Rektörü Haluk Kefelioğlu, Azerbaycan Bakü Üniversitesi Rektörü Kamil M. Abdullayehef, Gürcistan Ahıska Üniversitesi Rektörü Tina Gelashvili, İran İslami Azad Üniversitesi Rektörü, Muhammet Pasiban ve Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Doğan'dan oluşuyor.