Gesiad Başkanı Özgün'den Dış Ticaret Yorumu

TÜİK tarafından açıklanan Ağustos 2010 dış ticaret endeksleri ve istatistiklerini değerlendiren Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Bahadır Özgün, ihracatın ithalatı karşılama oranının her geçen gün düşüş gösterdiğini beliterek, "Yıllardır çare bulunamayan bu hastalık, her geçen gün ülkemiz ve insanımızın biraz d

Gesiad Başkanı Özgün'den Dış Ticaret Yorumu
TÜİK tarafından açıklanan Ağustos 2010 dış ticaret endeksleri ve istatistiklerini değerlendiren Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Bahadır Özgün, ihracatın ithalatı karşılama oranının her geçen gün düşüş gösterdiğini beliterek, "Yıllardır çare bulunamayan bu hastalık, her geçen gün ülkemiz ve insanımızın biraz daha kaybetmesine sebep olmaktadırlar" dedi.
TUİK rakamlarına göre geçtiğimiz yıl ihracatın ithalatı karşılama oranı olarak yüzde 72,5 rakamına gelindiğini ve bu rakamın son 15 yılın ikinci en yüksek oranı olduğunu belirten Bahadır Özgün, "Ne yazık ki 2001 krizinde 75,7 rakamı oluşmuştu. Ancak kriz yıllarında biraz da olsa denge sağlanmaktadır. Yani ancak kriz yıllarında ayağımızı yorgana göre uzatmak aklımıza gelmektedir. Oysa bir an önce tüm ülke olarak bazı gerçekleri görmeli ve dış ticaret yaklaşımlarımızı gözden geçirmeliyiz" diye konuştu.

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ GELİŞİYOR
Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31,5 artış ile bu yılın ilk 8 ayında 5,54 milyar dolar ihracat rakamına ulaşan demir ve çelik sektörünün ülkenin parlayan yıldızı konumunda olduğunu belirten Özgün, "İhracatın geçmiş yıllardaki lokomotifi tekstil sektörü ise ithalat sıralamalarında yükseliş trendindedir. Bu tablo karşısında özellikle tekstil sektörü için acil destek talebimiz vardır. İmalat maliyetleri sebebiyle rekabet koşullarının zorluğunun yanında, kur politikalarındaki olumsuz şartlar özellikle yüksek istihdam sağlayan tekstil sektörünü bitme noktasında sürüklemektedir" ifadelerini kullandı.

"AB PAZARIMIZA ALTERNATİFLER ARIYORUZ"
AB ülkelerine ihracatın ilk sırada yer aldığının altını çizen Özgün, "Önceki dönemlere göre bu yılın ilk sekiz ayında Asya ülkelerine yüzde 24 oranında artış ile 20 milyar doların üzerinde bir değere ulaşılırken, Amerika ülkelerine ihracatımız bu yıl içerisinde %33,3 oranında artış göstermiştir. Avrupa'nın toparlanma sürecinde pazar arayışlarımız sürmektedir" şeklinde konuştu.