Bakanlar izleniyor

"Haliç'te Yaşayan Simonlar" adlı kitabının yayınından sonra "Devrimci Karargah terör örgütüne yardım ve y...


"Haliç'te Yaşayan Simonlar" adlı kitabının yayınından sonra "Devrimci Karargah terör örgütüne yardım ve yataklık ettiği" iddiasıyla tutuklanan eski Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun CHP'li üyelerine "halen görev yapan bakanlar hakkında ileride kullanılabilecek bilgi ve belgeler toplandığı"nı söyledi.
CHP'li komisyon üyeleri Ahmet Ersin, Çetin Soysal, Malik Ecder Özdemir ve Ali Rıza Ertemür, dün Silivri Cezaevi'nde Avcı ile görüştü. CHP'liler daha sonra, Ergenekon kapsamında tutuklu bulunan Prof.  Mehmet Haberal ve Prof. Fatih Hilmioğlu'nu, kaldıkları hastanenin mahkum koğuşlarında ziyaret etti. CHP'li milletvekillerinin aktardığı bilgilere göre Avcı, cemaat elemanları ve devlet içinde bağlantılı kişilerin "muhalif isimler" hakkında bilgi ve belge topladığını anlattı. Avcı özetle şunları söyledi:
"Emniyette ağırlıklı olarak İstihbarat ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde örgütlüler. Hedef aldıkları kişileri yasadışı dinlemeyle takip ediyor ve çekim yapıyorlar. Bu usulsüz, yasadışı dinlemeleri bir ihbar mektubuna dökerek kişiyi mağdur ediyorlar. Bir kısım savcılarla birlikte hareket ediyorlar.
Her şey dışarıda organize ediliyor. Bunu yandaş medya ile kamuoyuna duyuruyorlar. Dinleme cihazları cemaatin kontrolünde. Jandarma istihbarat birimini de cemaat ele geçirmek istiyor. Yurtdışına çıkan emniyet birimlerinin takip edilmesi gerek. Gözlük, çakmak gibi dinleme cihazları alıyorlar. Gayri resmi dinlemelerde kullanıyorlar. Bir bakanın Moskova'ya yaptığı gezide yaptığı alışveriş, örtülü ödenekten yaptığı harcamalara ilişkin bilgiler toplanıyor. Artık giderek bakanları da ürküten, korkutan bir ortam oluştu."

Göz retinası okundu
Avcı, CHP'li milletvekillerine, gözaltı ve tutuklama süreci ile ilgili yeni bir kitap yazdığını da açıkladı. Daha önce de Silivri Cezaevi'ne giden CHP'li milletvekilleri, bu kez sıkı bir aramadan geçirildi. Üst aramalarının ardından göz retinası okutulan vekiller, kemer ve ayakkabılarını da çıkarmak zorunda kaldı. Bu arada Avcı'nın, avukatının, "tutukluluğun kaldırılması için mahkemeye başvurmasının" ardından dün de kendisinin bu başvuruya karşın itiraz dilekçesi gönderdiği öne sürüldü. 
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, NTV'ye, Avcı'nın cemaat ve yargı mensuplarıyla ilgili iddiaları konusunda bakanlık müfettişlerince başlatılan inceleme kapsamında 20 Eylül'de müşteki sıfatıyla ifade verdiğini açıkladı. Ergin "Belli isimleri itham ediyor, ama somut bir şey yok" dedi.

'Dehşete düştük'
CHP'li 4 milletvekili dün Avcı'yı Silivri'de ziyaret etti. Çıkışta CHP'li Ahmet Ersin "Özellikle emniyette cemaat örgütlenmesi olduğunu biliyorduk ancak anlatılanlardan sonra dehşete düştüğümüzü söyleyebiliriz" dedi.