Kapalı Çarşı özel kanun ile restore edilecek
İstanbul'la özdeşleşen tarihi Kapalı Çarşı, baştan aşağı adeta yeniden inşa edilecek. Mülk sorunları ve yönetimdeki sıkıntılar nedeniyle tam anlamıyla
İstanbul'un tarihi çarşılarından Kapalı Çarşı'nın yeniden inşası için Fatih Belediyesi çalışmalarını hızlandırdı. Başkan Demir, mevcut kanunlarla çarşının problemlerinin çözülemeyeceğini bu nedenle de yeni bir kanun taslağının hazırlandığını kaydetti. Kapalı Çarşı Esnaflar Derneği Başkanı Dr. Hasan Fırat da hukuki alt yapının oluşturulması halinde ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Çarşıdaki dükkanlar güçlendirilecek, çatısı aktarılacak, kurşunları yapılacak, sağlıklı hale gelecek, klimaları oluşturulacak, elektrik alt yapısı olacak, pis su alt yapısı olacak, güvenliği olacak, kararlar alınınca herkes buna uyacak. Gerçekten güvenli, gerçekten gelecek açısında emin bir çarşı haline dönüştürülecek." şeklinde konuştu.
Demir, sorunun çözümü için Bayındırlık Bakanlığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık Yerel Yönetimler Başdanışmanı Başkanı Erol Kaya ile yürüttükleri çalışmalar neticesinde kanun taslağı hazırladıklarını söyledi. Taslağın Bayındırlık Bakanlığı'nda olduğunu ve en kısa zamanda kanunlaşması halinde Kapalı Çarşı'nın yeni yüzüne kavuşacağını kaydeden Demir, "Uzun bir süreç olmayacak, Başbakanımız da bu durumdan haberdar. Tahminimden önce bu hayata geçer." dedi.
Hukuki sorunun çözülmesi halinde oluşturulacak yeni yönetimde tüm esnafın söz sahibi olacağını belirten Demir, mevcut tapu sistemiyle mülk maliklerini bir araya toplayıp çarşının işleyişi ve projelerle ilgili karar almanın mümkün olmadığını belirtti.
Projenin 14 milyon TL'ye, restorasyonun ise 140 milyon TL'ye mal olacağını dile getiren Demir, "Gerekli parayı çarşıdaki 3 bin 500 kişiye bölüştüreceğiz. Bunu toplayabilirsiniz, yerel yönetimlerin bunu karşılaması mümkün değil. Neden olmasın, esnaf oradan para kazanıyor ve kendi mülkleri, kişi başına 5 bin ya da 10 bin lira düşecek ama her türlü alt yapıları yapılacak her tür ihtiyaçlar karşılanacak. Gerçekten çarşının geleceği için çok önemli bir çalışma, emin bir yer haline gelecek oranın iş potansiyeli de artacak." şeklinde konuştu.
Kapalı Çarşı Esnaflar Derneği Dr. Hasan Fırat da çarşının sorunlarının çözümü için hazırlanan kanun taslağının kabul edilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.
Çarşıda bulunan dükkanlarla ilgili mülkiyet tahsisi sorunu olması nedeniyle yapılmak istenen restorasyon çalışmalarının yavaşladığını kaydeden Fırat, derneğin 1952 yılından bu yana çalışmalarını sürdürdüğü ancak derneğin hukuksal açıdan ihaleleri yönetme ve parasal ilişkiler konularında yetkisinin olmaması nedeniyle mutlaka yönetim planının çıkartılması gerektiğini dile getirdi.
Fırat, "Hukuki bir işletme modeli çıkmadan buranın kurtuluşu yoktur. 150 milyar lirayı devlet verse bile buradaki mülk sahiplerinden aidat toplanmadıktan sonra burası 5 sene sonra aynı olacaktır. Çünkü bu tür tarihi yerler sürekli onarılmaya ve korunmaya muhtaçtır. Buralara bebek gibi bakmak zorundasınız. Biz elimizden düşen neyse buranın kurtulması ve korunması için gerekeni yaparız." diye konuştu.
Tarihi mekanlarda yenileme çalışmalarının yapılabilmesi ve daha sonra sürdürülebilirliğinin temini adına gerekli olan yönetim birliğinin kurulması için hazırlanan taslak, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'da değişiklik öngörüyor.
Kapalı Çarşı'nın restorasyonu ve alt yapısına ilişkin tartışmalar uzun yıllardır devam ediyordu. Yapılacak restorasyon ve yenilikler ise çarşı içerisinde bulunan 3 binin üzerindeki dükkanın mülkiyet sorunları nedeniyle tam anlamıyla yapılamıyordu.