iPhone'cular FireFox'u unutun

Mozilla, iPhone üzerinde Firefox internet tarayıcı kullanmak isteyenleri bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı.

iPhone'cular FireFox'u unutun
Firefox'un iPhone macerası.

iPhone kullanıcıları için bir rüyaydı ama kabusa dönüştü: İşte iPhone ve Frefox'un imkansız aşkı...

Firefox Home ismiyle iOS için çıkartılan senkronizasyon yazılımını geliştirmeye devam edeceğini açıkladı. iPhone App Store'a Temmuz ayında sunulan bu uygulama Firefox adını taşısa da, aslında sadece yer imlerini ve sekmeleri farklı bilgisayarlar ve iPhone üzerinde senkronize etmeye yarıyor. İnternette gezme işlemi ise iPhone'un tarayıcısında gerçekleşiyor.

Bu senkronizasyon ne yazık ki sadece masaüstündeki gelişmeleri iPhone tarafına aktarıyor. iPhone tarafında olanlar ise masaüstüne yansımıyor.

Mozilla'nın yeni hedefi!

İşte bu yüzden tam anlamıyla bir Firefox tarayıcıyı iPhone'da görmek isteyenlerin sayısı büyüyor. Ancak Mozilla'dan ürün menajeri Ragavan Srinivasan, teknik ve lojistik sebepler yüzünden bunun imkansız olduğunu belirtti.

Apple App Store kurallarına göre iPhone üzerindeki tarayıcılar iOS WebKit kullanmalı. Bu da Gecko motoru kullanan Firefox'un sıfırdan yazılması demek oluyor.

Peki Mozilla ne yapacak? Sırf iPhone için sıfırdan bir internet tarayıcı yazmak yerine Firefox Home'u BlackBerry ve Symbian için de geliştirecek. iPad için de özel bir sürüm düşünüyorlar. Ayrıca Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlarla bağlantı seçenekleri de geliştirilebilir.

Ancak Mozilla Apple'ın bu can sıkıcı kuralları karşısında, Android platformu için geliştirdiği mobil Firefox olan Fennec ile çok can yakabilir.