Hollanda'da koalisyon kuruldu

Hollanda'da, Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) meclis grubu, Liberal Parti'yle (VVD) kuracakları sağ azınlık koalisyonuna tam destek verdi.

CDA lideri Maxime Verhagen, grup toplantısından sonra yaptığı açıklamada, mecliste bulunan 21 milletvekillerinin de azınlık koalisyonuna destek verdiğini bildirdi.

Geert Wilders'ın lideri olduğu Özgürlük Partisi'nin (PVV) koalisyonu dışarıdan desteklemesi kararlaştırılmıştı.

Wilders ile ortaklığa başından beri karşı çıkan CDA milletvekilleri Kathleen Ferrier ve Ad Koppejan'ın da mücadeleden vazgeçerek "evet" oyu kullanmalarından sonra, sağ azınlık koalisyon hükümetinin önündeki tüm engeller kalkmış oldu.

CDA'nın hafta sonunda yapılan kongresine katılan 5 bine yakın üyenin yüzde 68;i de, azınlık koalisyonuna destek yönünde oy kullanmıştı.

Kongreden çıkan sonuç üzerine azınlık hükümetine onay verdiklerini kaydeden iki milletvekili, PVV'yle ortaklık hakkındaki düşüncelerinde ise değişiklik olmadığını dile getirdiler.

CDA meclis grubunun aldığı bu karardan sonra, VVD lideri Mark Rutte, CDA lideri Maxime Verhagen ve PVV lideri Geert Wilders'ın, bu akşam koalisyon görüşmelerinde arabuluculuk yapan Ivo Opstelten ile biraraya gelmeleri bekleniyor.

Her üç liderin, yakın zamanda hükümet üyelerinin belirlenmesine dönük çalışmalara başlayabilecekleri belirtiliyor.


AA