'Başbakan'ın ezberi bozuldu'

Başbakan'ın 'nasıl olsa CHP itiraz eder' kabülüyle yeni anayasayı gündeme getirdiğini savunan Kılıçdaroğlu, 'Biz 'hayhay' dedik, ezberi bozuldu Şimdi kaçıyor' dedi

Başbakan'ın 'nasıl olsa CHP itiraz eder' kabülüyle yeni anayasayı gündeme getirdiğini savunan Kılıçdaroğlu, 'Biz 'hayhay' dedik, ezberi bozuldu Şimdi kaçıyor' dedi


ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kimse bize 2011’de Anayasa değişikliği için komisyon kuralmı önerisiyle gelmesin” açıklamasına tepki gösterdi Kılçdaroğlu, “Referandumdan sonra günlerce, ‘Yeni bir Anayasa istiyorsanız çalışmalara başlayalım’ açıklamaları yaptı. Başbakan’ın kafasında şu var ’biz ne dersek CHP itiraz edecek.’ Koro halinde bizim itiraz edeceğimizi düşünüyordu. Biz ‘hayhay, buyur gel’ dedik. Şimdi kendisi kaçıyor, çünkü ezberi bozuldu. Niçin kaçıyorsun? Bu anayasa topluma dar geliyor” dedi.

CHP’nin dünkü Meclis grubunda Erdoğan’ın anayasayla ilgili değerlendirmelerine yanıt veren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Sayın Başbakan, referandum sonrasında Burhan Kuzu’ya (AKP’li Anayasa Komisyonu Başkanı) ‘Hazırsınız değil mi?’ diye sordu. Referandumdan sonra günlerce ‘Yeni bir Anayasa istiyorsanız çalışmalara başlayalım’ açıklamaları yaptı. 21 gün sonra Bulgaristan’a giderken, ayakları yerden kesilir kesilmez, ‘Kimse bize 2011’de Anayasa değişiklği için komisyon önerisiyle gelmesin’ dedi. Başbakan’ın kafasında şu var ‘biz ne dersek CHP itiraz edecek.’ Koro halinde bizim itiraz edeceğimizi düşünüyordu. Biz ‘hay hay, buyur gel’ dedik. Şimdi kaçıyor, çünkü ezberi bozuldu. Niçin kaçıyorsun? Bu anayasa topluma dar geliyor.”

‘Şahin çark etti’
Kılıçdaroğlu, Başbakan’ın açıklamasından sonra çark ettiğini ileri sürdüğü TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’eyse şöyle seslendi: “’Buna gerek yoktur’ demeye başladı. Sen referandumdan sonra grup başkanvekilleriyle konuşacağım demedin mi, bir AKP Grup Başkanvekili, ’bizimle görüştü’ diye açıkladı. Siz iktidarın mı yoksa parlamentonun mu Meclis Başkanısınız?

Başbakan’ın 12 Eylül referandumu sonrası yaptığı uzlaşma ve hoşgörü açıklamalarına rağmen eski üslubundan vezgeçmediğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Yine tehdit ve şantajdan vazgeçmedi. ‘Kışkırtıcılar’, ‘kendini bilmezler’, ‘basiretsizler’, ‘kirli oyunlar tezgahlayanlar’... O üslup Sayın Başbakan’ın şahsiyetine yakışıyor. Kullandığı dil, artık Sayın Cumhurbaşkanı’nı bile rahatsız eder noktaya geldi. Bu dili kullanmak, halka en büyük saygısızlıktır. Saygı diyeceksiniz ki Recep Bey’in defterinde var mı? Olduğunu da zannetmiyorum. Göreceksiniz baskılar, sıradan yurttaşlar üzerindeki şantaj artacak. Öyle olaylara tanık olduk ki demokrasi adına utandık. Seçmen sayısından daha fazla oy kullanıldığını gördük. Anamuhalefet gömleğinin bize dar geldiğini görmemizdir.”

‘Ortaçağ hukuku istiyor’
AKP’nin gizli gündemi olduğu iddiasını yinellen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Başbakan, Marmara Üniversitesinde ‘Farklı inanç gruplarının gerekirse kendi yargılamalarını yapmalarının mirasçılarıyız. İnşallah gelecekte yine öyle öncü bir rol oynayacağız’ dedi. Ne demek bu? Her inanç grubunun kendi mahkemesi olsun. İşte gizli gündem bu. Beyefendi Ortaçağ hukukunu getiriyor, medyada tık yok. Bu anlayış, Cumhuriyete ihanet anlayışıdır.”

Kılıçdaroğlu, ‘Haliç’teki Simonlar’ adlı kitabında Fethullah Gülen cemaatinin devletin kurumlarını ele geçirdiğini iddia eden Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın tutuklanmasını da eleştirdi: “Emniyetten birisi bir gün bir kitap yazdı hayatı değişti. Hemen Hanefi Avcı ile ilgili 8 soruşturma açıldı. 605 sayfalık kitabı bir gecede nasıl okudun? Oysa sana iddiaları araştırılsın diye Avcı başvurulalı, 8 ay olmuş. 8 ayda ne yaptın Sayın Bakan?” (Radikal)