Rektör Boztuğ: Ortak yaşama kültürünü oluşturmalıyız

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, terörün ve şiddetin dışlanarak herkesin düşüncesini özgürce ifade etmesi ve ortak yaşama kültürü

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, terörün ve şiddetin dışlanarak herkesin düşüncesini özgürce ifade etmesi ve ortak yaşama kültürü oluşturulması gerektiğini söyledi.

Tunceli Üniversitesi tarafından düzenlenen, ilin tarihi, ekonomisi ve toplum yapısının tartışıldığı 1. Uluslararası Dersim Sempozyumu devam ediyor.

Üç gün sürecek sempozyumun Grand Şaroğlu Hotel'de düzenlenen açılışına Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Bahaettin Cebeci, AK Parti Malatya Milletvekili Mehmet Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Hayati Keskin, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Sinan Akdoğan, yerli yabancı bilim adamları, akademisyenler ve araştırmacılar katıldı.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Tunceli Üniversitesi tarafından düzenlenen sempozyum ile ilgili açıklamalarda bulunan Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, sempozyumun birlikte yaşama kültürüne katkıda bulunulacağına işaret etti. Rektör Boztuğ sözlerine şöyle devam etti: "Sayın cumhurbaşkanın himayelerinde Dersim sempozyumu düzenlemekteyiz. Demokrasinin, hukukun insan haklarının evrenselleşmesi ve globalleşme sürecinde herkesin terörü şiddeti ve kaba kuvveti dışlayarak her türlü düşünceyi akademik bir ortamda özgürce ifade etsin diye bir amacımız vardır. Sempozyum iyi gidiyor, yurt içi ve yurt dışından gelen araştırmacılar özgür bir ortamda düşüncelerini ifade etmektedirler. Farklılıklarımız, zenginliklerimizdir kavramıyla, birlikte yaşama kültürümüzün gelişmesi ülkemizde hukukun, demokrasinin, insan haklarının evrenselleşmesi sürecinin gelişimi konusunda bu sempozyumun önemli katkıda bulunacağına inanıyorum." dedi.

Tunceli Üniversitesi'nin eğitim öğretim yanı sıra insani ve sosyal sorunlara da proje aradığını dile getiren Rektör Boztuğ, "Tunceli Üniversitesinin iki misyonu var. Birincisi eğitim öğretimde uluslar arası ölçüde Ar-Ge faaliyetleri planlıyor. Bu çerçevede 30 Avrupa üniversitesi ülkesiyle Erasmus anlaşmamız var. ABD'de 6 üniversiteyle protokol anlaşmamız var. İkinci misyonumuz ise yöremizde insani ve sosyal sorunlara çözüm aramak, insani ve sosyal sorunların projelerine katkı sunmak." şeklinde konuştu.

Bu ülkenin vatandaşları olarak farklılıkların ülkenin zenginlikleri olduğunu hatırlatan Boztuğ, ülkedeki bütün insanların birbirne sahip çıkarak ortak yaşama kültürünü geliştirmesi gerektiğini belirtti. Boztuğ, "Birbirimize sahip çıkmak ve ortak yaşama kültürümüzü geliştirerek özgür ve demokrat vatandaşlar olarak hayatımızı birlik ve kardeşlik içinde sürdürmeliyiz." diye belirtti.

Sempozyumda şu ana kadar her şeyin çok güzel gittiğini ifade eden Boztuğ, şunları söyledi: "Birinci gün sayın Baskın Oran 1938'de ne oldu diye bir sunum yaptı. Arkasından panelimizi düzenledik. Tunceli'nin üniversiteden beklentileri adlı panel ve bu gün sabah Dersim Aleviliği konulu panel vardı. Bu sempozyum sonunda bildirileri bir kitap haline getirip milletimize arz edeceğiz."