'Bu Dönem Bursa Konuşulacak'

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti Bursa Yönetim Kurulu üyelerine Bursa'da yapılan yatırımları anlatarak, "Bu dönemde Bursa konuşulacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti Bursa Yönetim Kurulu üyelerine Bursa'da yapılan yatırımları anlatarak, "Bu dönemde Bursa konuşulacak. Gece gündüz demeden çalışarak dünyaya örnek olacak önemli işler yapıyoruz" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ulaşımdan altyapıya, sportif ve kültürel faaliyetlerden sosyal yardımlara kadar her alanda ve kentin her köşesinde yapılan çalışmaların Bursa'ya değer kattığını söyledi. Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Yıldırım Bayezid Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, Bursa'da şeffaf, katılımcı ve insan odaklı çalışmaların süreceğine işaret eden Başkan Altepe, "Halkın güvenini kazandık. Gece gündüz demeden Bursamız için üretmeye ve çalışmaya devam ediyoruz. Bu kenti çok seviyoruz. Bursa'nın her köşesi bizden hizmet bekliyor. Bu şehrin her noktasına ulaşmak ve değerlerimize sahip çıkmak önemli görevlerimizdendir" dedi.
Göreve geldikleri günden bu yana geçen yaklaşık 18 ayda olduğu gibi bundan sonra da elden gelen gayreti sunacaklarını söyleyen Başkan Altepe, "Bursa'da yaşanan her sıkıntıdan sorumluyuz. Bu sıkıntı bizim değil diyecek durumumuz yok. Çünkü bizler vatandaşın temsilcisiyiz. Bursa'da birinin TEDAŞ ile bir sıkıntı olsa bile biz onu çözmeye çalışacağız" diye konuştu.
Bursa'da halkın tercihiyle parti olarak iktidara geldiklerini hatırlatan Başkan Altepe, kendilerine duyulan güvenin sorumluluğuna dikkat çekerek, "Halkın içinde olmaya ve halkın önceliklerini önceliğimiz tutmaya çalışıyoruz. Onların seçtiği insanlar olarak sadece merkez ilçelerde değil tüm mahallelerde yaşanan sıkıntıyı bizim sıkıntımız olarak benimseyeceğiz. Gittiğimiz her yerde vatandaşın mutlu olmasını ve bizleri alkışlayarak karşılamasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
Yönetimde uzlaşmacı tutum sergilediklerini anlatan Altepe, Bursa'nın menfaati için gerekeni yaptıklarını ifade ederek, Gürsu Hali, Borsa ve Paşa çiftliği ile ilgili geçmiş dönemlerde yaşanan sorunları çözdüklerini belirtti. "İnsanlara tepeden bakmak veya büyüklenmek için değil, hizmet için buradayız ve bunun farkındayız. Bu şehre değer katacak her şeye varız" diyen Başkan Altepe, "Kentimizi kısa sürede geliştirip değerlerini öne çıkaralım. Bursa'nın üretim, turizm, kaplıca şehri ve tarih başkenti olma noktasında gerekeni yapıyoruz. Kaçak inşaat ve temizlik işleri gibi konularda eksiklikleri tamamlamak için yeni birimler oluşturduk. Başta ana caddeler ve sahillerin temizliği gibi her türlü konuyla ilgilenmeye devam edeceğiz. Bursa'nın sağlıklı, yaşanabilir, çağdaş ve ulaşılabilir bir kent olması için çalışıyoruz" ifadesinde bulundu.
Bursa'da kesintisiz ulaşımı sağlamak için ulaşım yatırımlarına ağırlık verdiklerini anlatan Başkan Altepe, "Raylı sistemde bu dönem önemli seviyeye ulaşacağız. 6,5 kilometre üniversite hattı ve buradan sağlanan yüzde 36 karla yapılan 2,5 km'lik Mudanya hattı yakında hizmete açılacak. Sırada Kestel hattı var. Bu hat, yaklaşık 8 km'lik olup 7 durağı olan bir hat. Bu sayede Görükle, Kestel'e bağlanacak. 17 km de bu hattan sağlanmış oluyor. Kestel hattının kredi işlemleri de yürüyor. Hedefimiz, önümüzdeki aylarda bu hattın ihalesine çıkmaktır" dedi.
Şehiriçi tramvay hattının daha konforlu hale gelmesi için Garaj - Heykel tramvay hattının çalışmalarını 2011'de başlatmayı istediklerini anlatan Başkan Altepe, yaklaşık 6 km olan hattın 2012 yılında tamamlanmasını ve Bursa'da üretilen vagonları burada kullanmayı planladıklarını söyledi.
Galle Han'dan Pirinç Han'a uzanan Cumhuriyet Caddesi'ndeki nostaljik tramvay inşaat çalışmasının bu ay içinde başlayacağını ifade eden Altepe, projenin ihalesinin yapıldığını söyleyerek, nostaljik tramvayların da Tatarlar Köprüsü'nden Zafer Plaza'ya uzanan birer aksesuar olacağını kaydetti. 1,5 km hatla bu dönemde raylı sistem hattının 25 km'ye ulaşacağını anlatan Altepe, Kayhan bölgesindeki TEKEL binasının yıkımı için de Maliye ve Adalet bakanlarının protokol imzalayacağını müjdeledi.
BURSA'NIN YÜZ AKI
Terminalin BURULAŞ'a devriyle 14,5 milyon TL (trilyon) gelir elde edildiğini kaydeden Altepe, "Şehrin giriş çıkış noktası belediye tarafından işletilmeli. Ulaşımı kar için değil, halka hizmet için yapıyoruz. Büyükşehir Belediyeleri içinde raylı sistem yatırımlarını en sağlıklı götüren şehir Bursa. İstanbul ve Ankara çalışmalarını bakanlığa devredecek. Biz kendi yatırımlarımızla, kendi gelirlerimizle bu işi çözüyoruz. Sıkıntı yok. Bursa Büyükşehir Belediyesi mali bakımdan da en sistemli belediye. Bize tanınan hak kadar borçlanıyoruz. Yılda ortalama 125 milyon TL (trilyon) borç ödüyoruz" dedi.
Projelerinde uluslararası alanda ün yapmış uzmanlarla çalıştıklarını dile getiren Altepe, yerli tramvay üretiminde Bursa'da ciddi mesafe kat edildiğini belirterek, "3,5 -4 yılda alınacak mesafe 7 ayda alındı. Yılbaşından hemen sonra Bursa'da üretimi yapılan numune araçların bitmesini hedefliyoruz. Bu sayede Türkiye'de ilk kez yerli üretimi yapılan araçlar tramvaylarımız olacak. Diğer Büyükşehir belediye başkanları da çalışmaları yerinde inceleyip projeyi desteklediler. Bursa'da üretilen araçların dünya markası haline gelmesini istiyoruz. Bursa'da bu güç var. Biz para harcamıyoruz. Bu proje Bursa'nın yüzünün akı olacak dedi.
Bursa'da yeni ana arterlerin açılmasını çok önemsediklerini söyleyen Başkan Altepe, Yalova Yolu'nu Acemler'e bağlayacak 30 metre yolun önümüzdeki yaz kullanılabileceğini belirtti. Yıldırım etabıyla ilgili çalışmaların devam ettiğine değinen Başkan Altepe, Vişne Caddesi, Polis Okulu, Namık Kemal Caddesi, Özlüce, Minareliçavuş, Yenimahalle Piremir yolu, Göynüklü Altıntaş, Güney imar yolu gibi alternatif yollarla şehri boydan boya geçen projelerin devam ettiğini belirtti. 7 ilçede 170 km yol, 300 bin ton asfalt ve yama çalışması yapıldığını dile getiren Altepe, üstgeçitlerin ve muhtelif köprülerin yenilendiğini, Mudanya Yolu'nda ışıklandırma yapıldığını, Bıçakçılar çarşısına mevcut otoparkın gelirleriyle yeni ve katlı bir otopark yapılacağını kaydetti.
Teleferiğin Bursa'nın uluslararası simgelerinden biri olduğunu belirten Başkan Altepe, "Yaklaşık 1 ay önce izinler alındı. Teleferik çalışmaları kısa sürede başlayacak. Uludağ'a ulaşımda özellikle yazın yoğun kullanılan teleferik, yeni teleferik projesiyle yolcu sayısını 10 katına çıkaracak" dedi.
Kışın daha çok tercih edilen dişli dağ treninin, Bursa'ya özellik katacağına inanan Başkan Altepe, "Herşeyin en güzeli Bursa'da olsun. İsviçre ekibi Bursa'da güzergah çalışmaları yapıyorlar. Dişli tren, Bursa için önemli bir prestij projesi. Karadan 37 bin metrelik alanı, dişli trenle 12 bin metrede geçmiş oluyorsunuz. Dişli tren, Çobankaya'dan Uludağ 2. bölgeye kadar ulaşımı kolayca sağlayacak. İzinler tamamlandığında bu proje kente prestij katacak" şeklinde konuştu.
Uludağ'da atılacak çok adım olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Altepe, dünyadaki Davos, Zermatt gibi önemli merkezleri yerel yönetimlerin sorumluluğunda olduğunu belirtti. Başkan Altepe, "Bizim Uludağ'da kimseyle sorunumuz yok, gereken yapılacak yeter ki engel olunmasın. Öncelikle kanalizasyon ve arıtma tesisi yapılmalı. Her şey Büyükşehir'e bağlanmalı. Sorunlar bizim tarafımızdan çözülür. Sarıalan, Kadıyayla, Bakacak, Dolubaba, Keles ve Kocayayala da projemize dahil. Geriye yetkinin tümünün bize devredilmesi kalıyor" açıklamasını yaptı.
Gemlik körfezinin de Büyükşehir Belediyesi tarafından canlandırıldığına işaret eden Altepe, körfez gezileriyle vatandaşın denizle tanıştığını, deniz otobüs seferlerinin de yoğunlaştırılmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi. Yunuseli Havaalanı'nın yeniden hayata geçirilmesi sürecini de aktaran Başkan Altepe, pist, kule ve binası Büyükşehir Belediyesi'ne, diğer elektronik aksamı ve uçuşla ilgili konuların da Devlet Hava Meydanları'nda olacağı havaalanının 6 ay içinde tamamlanmasını planladıklarını ifade etti.
Başkan Altepe, Bursa'da yerleşimle ilgili ciddi yatırımlar yapıldığını söyleyerek, "Merinos AKKM için ilk yılda 6 kavşak parası 60 milyon TL (trilyon) harcadık. Bursa ekonomisine katkı koymak için tüm çalışmayı yapıyoruz. Buraya pırıl pırıl bir yönetim kadrosu kuruldu. Herkes buradan yararlanabiliyor. Bursa ve esnaf kazansın, oteller dolsun istiyoruz. Kısa sürede yüzün üzerinde organizasyon gerçekleştirdik" dedi.
Kaçak yapılaşmayla mücadelede de yeni bir dönem başlatıldığını hatırlatan Altepe, Valilik ve Garnizon Komutanlığı'nı da devreye sokarak çalışmaların yapıldığını ve en son da ovalara duvar çekip somut adım atıldığını söyledi.
Bursa'da son bir buçuk yılda yapılan çalışmalarda 75 milyon TL'yi (trilyon) aşkın kamulaştırma bedeli ödendiğini açıklayan Başkan Altepe, havyanat bahçesinin gelişiminden meydan düzenlemelerine, cadde temizleme ve düzenleme faaliyetlerinden Erdoğanköy'deki kent mezarlığına kadar her konuda çalışmaların devam ettiğini belirtti. Çekirge İntam ve tabakhaneler bölgesinin sorunlarını TOKİ ile çözeceklerini kaydeden Başkan Altepe, Mihraplı Parkı ve yeni stadyum alanı ile bölgede 1 milyon metrekarelik alanda yeni bir cazibe merkezi doğacağını ifade etti. Merkez ilçelerde ve sahillerde de çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Altepe, Büyükşehir Belediyesi için planlanan yeni hizmet binasının da eski halin olduğu Namık Kemal ve Zafer Mahallesi önündeki 45 bin metrekarelik alanda, 6 bin m2 taban alanında yapılacağını dile getirdi.
İtfaiye hizmet binalarından, spor alanlarına, tarihi miras çalışmalarından sosyal tesislere kadar her konuda Bursa'ya ivme katacak çalışmaları hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Altepe, "Reyhan bölgesi, gece gündüz yaşayan canlı bir tarihi bölge ve Bursa'nın kalbinin attığı bir ticaret merkezi olacak. Fidan, Eskişehir ve Kütahya hanlarında da yenileme; İncirli, Dökümhane, Kayıhan, Mahkeme ve Emirsultan hamamlarında da proje ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bursa'da halkın en çok ziyaret ettiği mekan olan Ulucami'nin çevre düzenlemesi yapıldı. Halk da bundan çok memnun. Yıldırım ve diğer külliyelerle sultan türbelerinin de Büyükşehir Belediyesi'nin kontrolünde olması için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Bu dönemde Bursa'da 250'yi aşkın tarihi miras çalışmasının yapıldığına dikkati çeken Altepe, Akçalar'da 8 bin 500 yıllık yerleşimin çıktığını hatırlatarak Arkeopark'ın Türkiye'de bir ilk olacağını yineledi.
İLK KAZMA YAKINDA VURULUYOR
Veledrom'daki mevcut tesislerde düzenlemelerin yapıldığını söyleyen Başkan Altepe, "Nilüferspor yeni tesisine geçti, Oyak Renault da yakında yeni tesisine geçecek. Önümüzdeki günlerde yeni stat için kazmayı vuracağız. Hafriyat Mihraplı'ya dökülecek, doğal yoldan parkın dolgusu da yapılacak. Çevre kavşak bağlantıları da yapılan bölgede sorunlar tümüyle çözülmüş olacak. Paşa Çiftliği'nden de 28 bin metrekare yeri 12 milyon TL'ye (trilyon) aldık. Çiftliğin sahibi Ali Bey, bizi kırmadı ve verdiğimiz fiyatı kabul etti. Bu adanın kamulaştırılmasına devam edecek. Bölge önemli bir prestij merkezi olacak" diye konuştu.
Gökdere eğitim ve spor vadisi için 250 bin metrekare alanda, 180 m yükseklikte kulenin de bulunduğu bir proje hazırlandığını söyleyen Başkan Altepe, Bosna'dan Bayburt'a kadar her bölgedeki kardeş şehirlerde de çeşitli hizmetlerin ulaştırıldığını vurguladı.
Bursa'daki yatırımların kendisini çok heyecanlandırdığını anlatan Başkan Altepe, "Bursa'da artık bir yandan üretip diğer taraftan da açılışlar yapıyoruz. Bunları AK Parti'nin icraatları olarak sunmak ve 18 ayda neler olduğunu anlatmak hepimize düşüyor. Örnek çalışmalar sergiliyoruz. Tek parti iktidarı olmak önemli bir nimet. Her sıkıntımızı anında görüşebiliyoruz. Stadyum projesinde Almanya ile, teleferikte İsviçre ile ve hanlarla ilgili de dünyaca ünlü mimar Maksimiliano Fuksas ile çalışıyoruz. Bursa örnek bir merkez. Diğer şehirler bizi izliyor, model alıyorlar" diyerek, kentin her konuda öncü olduğunda dikkat çekti. Altepe, örnek icraatların Bursa'da daha çok tanıtılması gerektiğini dile getirdi.
İL YÖNETİMİ BÜYÜKŞEHİRİN YANINDA
AK Parti il yönetiminin tamanının katıldığı toplantıda, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, 9 ay sonra yeni bir seçim dönemine girileceğine işaret etti. Yalçın, yerel yönetimlerin ilk yıllarında eski yönetimin devri ile uğraştıklarını kaydederek, "Biz, bu seçim sürecinde özellikle Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarını detaylıca analiz edip kamuoyuna sunmakla görevliyiz. Büyükşehir Belediyesi'ni önemli çalışmalarından dolayı tebrik ediyoruz. Zor bir finansman döneminde bütçe yönetimi gerçekleştiriyorlar. Ancak, Bursa'daki yoğun göç sonucu oluşan çarpık yapılaşmalar çözüme ulaşmalı. Yapılanların halkın esas sorunlarını çözen projeler olmasına özen göstermeliyiz. Bursa'nın kentlilik bilinci çalışmalarının AK Parti döneminde mesafe kat ettiğine ve edeceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.
AK Parti il yönetimi olarak her konuda yardıma hazır olduklarını da ifade den Yalçın, "Bu hizmetlerin halka anlatılması ve halkla ilişkiler süreci bu dönemde önem taşıyor. Yatırım hizmetleri tek başına yeterli değil. Halk bize yürekten güveniyor ve bu ilgiyi alakayı da hak ediyor" dedi.
Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Atatürk Kongre Kültür Merkezi Genel Koordinatörü Mehmet Semih Pala, Büyükşehir Belediyesi Başkan danışmanları Levent Fidansoy ve Taha Aydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Refik Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı da toplantıya katıldı.