Yargıda 3 blok

Yüksek Seçim Kurulu, HSYK'ya adli ve idari yargıdan gelecek üyeleri belirlemek için yapılacak seçimde Ada...


Yüksek Seçim Kurulu, HSYK'ya adli ve idari yargıdan gelecek üyeleri belirlemek için yapılacak seçimde Adalet Bakanlığı bürokratlarının da aday olabileceğine karar verdi. 17 Ekim'de yapılacak seçime iki hafta kala liste savaşları hız kazanırken, üç ayrı blok oluştu.
YARSAV ve Demokrat Yargı Birliği'nin farklı adaylara destek vereceği öğrenilirken, Adalet Bakanlığı'nın da gayrıresmi olarak bazı isimleri destekleyeceği iddia edildi.
Kulislerde, Demokrat Yargı ile bakanlığın adayların desteklenmesi konusunda "birbirine yakın olduğu" yorumları yapıldı. YARSAV'ın da derneklerle bağı olmayan hâkim ve savcıların oyunu alabilmek için "milliyetçi kanattan olduğu" iddia edilen adayları desteklediği dile getirildi.
Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun "Bürokratlar aday olamasın" yönündeki başvurusunun YSK tarafından reddedilmesiyle, aday olan Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur, Başmüfettiş Mehmet Yılmaz, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdür Yardımcısı Orhan Sungur, Başmüffetiş Abidin Çelik ve Personel Genel Müdürü Birol Erdem'in seçimde yarışması kesinleşti.
YSK, seçim sürecinde adayların propaganda yapamayacakları yönündeki kararının iptalini isteyen YARSAV'ın başvurusunu da reddetti. YSK, askerde bulunan hâkim ve savcıların da oy kullanabileceğine karar verdi.

Kulisler karıştı
HSYK'ya adli yargıdan seçilecek 7 asıl ve 4 yedek üyelik için 173, idari yargıdan seçilecek 3 asıl ve 2 yedek üyelik için de 34 birinci sınıf hâkim ve savcı aday oldu. 10 bini aşkın hâkim ve savcının oy kullanacağı adli yargı seçiminde, üye seçilmek için 5 bine yakın oy gerekeceği hesap ediliyor. 1500'e yakın hâkimin oy kullanacağı idari yargıda da 600'e yakın oyla üye seçilebileceği tahmin ediliyor.

İşte adaylar
Seçimde yarışacak adli yargı adaylarından bazıları şunlar:
Osman Kaçmaz (Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı): Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan hakkındaki takipsizlik kararlarını kaldırdı. Adalet Bakanlığı müfettişlerince hakkında başlatılan soruşturma sonunda Yargıtay'da yargılandı, beraat etti. Meslekten ihracı istemiyle hazırlanan dosya bakanlıkta.
Abbas Özden (Ankara Cumhuriyet Savcısı): Ergenekon soruşturması kapsamında İP'de yapılan aramaların usulsüz olduğu gerekçesiyle 10 polis hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan dava açtı. Bu kararları veren hâkim ve savcıları bakanlığa şikâyet etti.
Nuh Mete Yüksel (Ankara Cumhuriyet Savcısı): Abdullah Öcalan'ı İmralı'da sorguladı, RP, Fethullah Gülen, Alman vakıfları gibi pek çok ünlü iddianameye imza attı. Özel hayatına ilişkin bir kaset nedeniyle özel yetkisi elinden alındı, düz savcı oldu.
Hayri Keskin (Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi): TİB'de yasadışı dinlemeleri araştırdı.
Eray Karınca (Ankara 8. Aile Mahkemesi Hakimi): Emekli Tümamiral İlker Güven ile eşi Sunahanım Güven arasındaki olaylı boşanma davasına baktı. Kadınların kızlık soyadını tek başına kullanmaları için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. "Hukukçular İçin Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele El Kitabı"yla gazeteci-yazar Örsan Öymen ödülünü kazandı.
Birol Erdem (Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü): İdare Mahkemesi üyeliği, Bakanlık Tetkik Hakimliği, Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı ve Personel Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. 2008'den beri mevcut görevinde.
İbrahim Okur (Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı): Almus, Sarıkamış ve Haymana Cumhuriyet Savcılığı'nın ardından Bakanlık Tetkik Hakimliği, Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı, Personel Genel Müdür Yardımcılığı ve Personel Genel Müdürlüğü yaptı. 2 yıldır Müsteşar Yardımcısı.

 

Kim kimi destekliyor?
Kulislerdeki bilgilere göre, bakanlığın gayrıresmi destek vereceği adaylarla iki derneğin destek vereceği bazı isimler şöyle:
Demokrat Yargı: Kazan Hakimi Kemal Şahin, Ankara Savcısı İsmail Yalçın, Diyarbakır Hakimi Faruk Özsu, Konya Hâkimi Mehmet Taştan,Hakimi Mustafa Kurtaran ve Ankara İdare Mahkemesi Hakimi Cafer Ergen.
YARSAV: Kadıköy Hâkimi Tamer Akgökçe, İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Güngör Tosunoğlu, Ankara Hâkimi Hayri Keskin, Adana Ticaret Mahkemesi Başkanı Sezai Kepek, Danıştay Tetkik Hakimi Hüseyin Özgün, Başmüfettiş Abidin Çelik, Ankara 1. İdare Mahkemesi Başkanı Kemal Kırklar.
Adalet Bakanlığı: Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur, Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Kaya, Ankara Hakimi Abdullah Yıldız, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Er, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nesibe Ersöz, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Birol Erdem, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Hakimi Halil Koç, İstanbul İdare Mahkemesi Hakimi Resul Yıldırım.