2011'den önce yeni Anayasa değişikliği yok

Başbakan Erdoğan Bulgaristan gezisi öncesi Esonboğa havalimanında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Sofya ziyareti öncesi ilk olarak terörle mücadele konusunda bazı açıklamalar yapan Erdoğan Kuzey Irak yerel yönetimiyle ilişkilerin kısa bir süredir yoğunlaşarak devam ettiğini dile getirdi. Bölücü terör örgütünün Kuzey Irak'ta konuşlanmış bir yapısı olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Bundan dolayı da tabiki Kuzey Irak yerel yönetimiyle de irtibatlarımız var oluyor. Gerek Milli İstihbarat Teşkilatı müstaşarımızın, gerek iç ve dış işleri bakanlığımızın tabi ki buralarla irtibatları oluyor, olacak. Bir an önce terörle mücadelede daha aktif neticeler almanın gayreti içersindeyiz" ifadelerini kullandı.

GİZLİ GÖRÜŞME İLE PARLEMENTOYA BİLGİ VERİLEBİLİR

Kuzey Irak yerel yönetimi ile yapılan görüşmelerin talep doğrultusunda gizli bir oturumda parlemento ile paylaşılabileceğini dile getiren Erdaoğan,  "Döndükten sonra arkadaşlarımızla değerlendirmesini yapar. Parlementoda böyle bir değerlendirmeyi gizli oturumda yapabiliriz" dedi.

Ardından MHP lideri Devlet Bahçeli'nin yeni Anayasa değişikliği için 'demokratik sözleşme' talebini değerlendiren Erdoğan, "Şimdi arkadaşlar bakın, çelişkiler birbiri ardında geliyor. Bir taraftan diyorsunuz ki, 2011 öncesinde yeni bir anayasa çalışması yapılamaz, bunu halk oylaması öncesinde de Sayın Bahçeli söyledi ve 2011 seçimlerinden sonraya, bunu hep ötelemenin gayreti içinde oldu. Şimdi ise bir alt komisyon gündeme getirmeye başladı. Şu anda bizim meclisteki gündemimizde milletimizin verdiği talimat var.  26 maddelik anayasa paketi ile ilgili olarak uyum yasalarının biran önce çıkarılması. Şimdi bizim yapacağımız iş budur" şeklinde konuştu.

Uyum yasalarının ardından bütçe müzakerlerinin başlayacağını dile getiren Erdoğan müzakerlerin yıl sonuna kadar süreceğini dile getirerek, "Ondan sonra zaten bir 10-15 günlük ara var. Akabinde zaten Mart sonu itibariyle belki de Mart başı itibariyle seçim kampanyasına yönelik artık seçim takvimi başlayacak. Bunu tabi YSK açıklayacak, fakat biz iktidar partisi olarak Haziran'ın ilk haftasında seçimi yapmayı hedefliyoruz. Çünkü okullar tatile çıkmadan seçimi yapalım istiyoruz. 90 günlük bir seçim takvimi eğer düşünecek olursak o zaman Mart ayı içerisinde zaten takvim çalışmaya başlamış olacak. 90 günlük bir seçim takvimi eğer düşünecek olursak o zaman Mart ayı içerisinde zaten takvim başlamış olacak. Bu ne demektir; 2011'de zaten 2 ayınız var nerede geleceksiniz de hangi çalışmayı yapacaksınız" ifadelerini kullandı.

İŞTE ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Gerçekleri saptırmayalım. Ne diyoruz siz ekiplerinizi kurun. Yeni bir Anayasa ile ilgili çalışmalarınızı Anamuhalefette, muhalefette STK'lar da şu anda bazı STK'lar hatta çalışmaya başladı. Bizde hepbirlikte bu çalışmalarımızı yapalım 2011 seçiminin ardından da hemen yeni Anayasa ile ilgili adımı atalım.

TÜKÜRDÜĞÜMÜZÜ YALAMAYIZ
Yani şu anda çok açık net söylüyorum. 12 Eylül akşamı da söyledim, meydanlarda da söyledim. Biz bir söylediğimizi bir daha geri vitese takıp tekrar etmeyiz. Tükürdüğümüzü de yalamayız. 10 düşünürüz bir konuşuruz. Şimdi çalışmalarımızı aynı şekilde devam ettiriyoruz. Artık yeni Anayasa ile ilgili verdiğimiz söz neyse o sözün arkasındayız. Kimse bize 2011 içinde yeni bir anayasayla ilgili yok komisyon kuralım, yok şu, yok bu gibi tekliflerle gelmesin çünkü bizim  2011 seçimlerinden önce herhangi bir anayasa çalışması yok. Şu anda tek çalışma milletimizin verdiği talimat doğrultusunda uyum yasalarını biran önce Meclis'ten çıkarmaktır. Zaten bu aralığa ancak bu sığar. Diğerlerlnin hepsi milletimi aldatmaya, meşgul etmeye yönelik yaklaşım tarzlarıdır bunu böylece sizlere ifade etmiş olayım. Teşekkür ediyorum.