Afrika'da milyonlarca dönüm arazi ekilmeyi bekliyor

Dünyada pamuk fiyatlarının artmasıyla farklı kaynak arayışlarına yönelen Ege Bölgesi'ndeki tekstilciler. Birleşmiş Milletler (BM)'e bağlı Uluslararası

Dünyada pamuk fiyatlarının artmasıyla farklı kaynak arayışlarına yönelen Ege Bölgesi'ndeki tekstilciler. Birleşmiş Milletler (BM)'e bağlı Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) organizasyonunda Tanzanya, Uganda ve Zambiya'dan gelen pamuk sektörü temsilcilerini ağırladı. Heyete başkanlık eden Uganda Ulusal Pamuk Üreticileri Federasyonu Genel Müdürü Richard Parwot, Güney Afrika'da milyonlarca hektar el değmemiş tarım toprağının girişimci beklediğini belirtti. Parwot, Türk yatırımcılarının Afrika'daki tarım potansiyelini değerlendirmede daha fazla geç kalmaması gerektiğini kaydetti.

İzmir'deki pamuk üretim sahaları, çırçır ve iplik fabrikalarıyla depolarda incelemelerde bulunmak üzere gelen 12 kişilik heyetin ilk durağı, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) oldu. Buradaki toplantıda konuşan Federasyon Genel Müdürü Parwot, Türkiye'de yaptıkları ziyaretlerde pamuk ve ilgili sektörlerin çok organize olduğunu gördüklerini ifade etti. Richard Parwot, Türkiye'de gördüklerini ülkelerinde sektör temsilcilerine aktaracaklarını kaydetti. Türk yatırımcıların Afrika'ya gelmekte geç kaldığını vurgulayan Parwot, "Daha önce başlasaydı, işbirliğimiz çok daha ileri aşamada olacaktı. Şimdiye kadar Afrika'ya gelen, ağırlığını batı ülkelerinin oluşturduğu girişimciler yerel halkı sömürme gayretinde oldu. Türkiye'den gelecek girişimcilerden beklentimizse oradaki kaynakların yerel halklarla birlikte kullanılması. Bu ikisi arasında çok büyük fark var. Daha önce Çinliler de geldi ama gelirken anlattıklarıyla yaptıkları farklı oldu. Önemli olan bu ayrımın doğru ve dikkatli yapılması," dedi.

Uganda'da toprak ve iklimin her türlü ürünün yetiştirilmesine imkan tanıdığını ifade eden Parwot, "İşgücümüz eğitimli ve eğitim düzeyi giderek de yükseliyor; yani işbirliği için hâlâ fırsat var. Uganda'da sadece benim sorumlu olduğum bölgede 2 milyon hektarlık hiç el değmemiş tarım alanı var. Kullanıma hazır bu araziler girişimci bekliyor. Türkiye ile hava köprüsü kuruldu. THY'nin direkt seferi sayesinde Uganda, taş atma mesafesi kadar yakın." şeklinde konuştu.

PAMUKTA AFRİKA SEÇENEK OLABİLİR

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi ise toplantıya katılan ülkelerle Türkiye arasında şu an itibariyle kayda değer miktarda pamuk ticareti olmadığını söyledi. Küresel krizin etkilerinin azalmasıyla konfeksiyon talebinin canlanmaya başladığını anlatan Eskinazi, bu durumun da pamuk ihtiyacını arttırdığını ifade etti. Afrika'da üretilen pamuğun, kalite problemleri sebebiyle maliyeti yükselttiğinden şimdiye kadar çok tercih edilmediğine dikkat çeken Eskinazi, "Dünyada pamuk fiyatları artıyor, kısa vadede ciddi bir düşüş görünmüyor. Türkiye'nin pamuk ithalatı yaptığı Hindistan ve Pakistan, zaman zaman ihracatını kısabiliyor. Bu durumda geriye sadece ABD kalıyor. ABD de ihracatını kısacak olursa Afrika bir alternatif olabilir ama öncelikle yurt içinde üretimi arttıracak tedbirler almamız lazım. Şu an 450 bin tona kadar gerilese de 1 milyon ton pamuk üretecek potansiyele sahibiz." dedi.

ITC'in "Güney-Güney İşbirliği Programı" çerçevesinde düzenlenen program kapsamında İzmir'e gelen heyette Tanzanya, Uganda ve Zambiya'dan pamuk üreticileri, çırçır işletmecileri ve sektöre kredi sağlayan finans kuruluşlarının temsilcileri yer alıyor. Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birlikleri Danışmanı Dr. Sebahattin Gazanfer'den Türkiye pamuk, tekstil ve konfeksiyon sektörleri hakkında bilgi alan heyet üyeleri, daha sonra İzmir Ticaret Borsası'nı ziyaret etti. Ayrıca ikili iş görüşmeleri de yaptılar.