Torbalılar, çöp için dava açacak

Sendika, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcilerinin Torbalı Ticaret Odası öncülüğünde Taşkesik'e kurulacak Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne kar

Sendika, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcilerinin Torbalı Ticaret Odası öncülüğünde Taşkesik'e kurulacak Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne karşı 'Ortak Eylem Planı' geliştirme çalışması, gündem olmaya devam ediyor.

Eylem planı çerçevesinde ilk olarak deklarasyon yayınlayıp, ardından bir dizi eylem planını hayata geçirme kararı alan 25 kuruluş temsilcisinin aldığı kararlar arasındaki 'Hukuki Mücadele Başlatma' maddesi hayata geçiriliyor. Heyetin çalışmalarını basından takip eden, benzer davaların avukatlığını yapan Çevre Hukukçusu Şehrazat Mercan, önceki gün ilçeye geldi. Heyet ile Taşkesik'i gezen Mercan, alanın tarım ve hayvancılık bölgesi olduğunu, başlatılacak bir hukuki mücadelenin kazanılma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Mercan, bölgedeki su kaynaklarına, zeytin ile fıstık ağaçlarına ve doğal yaşama dikkat çekilmesini önerdi.

Ortak deklarasyon hazırlayıp İzmir Büyükşehir'in kararını gözden geçirmemesi durumunda bir dizi eylem yapma kararı alan 'Sivil İnisiyatif Hareketi'ne Çevre Hukukçusu Şehrazat Mercan'dan da destek geldi. Önceki gün Torbalı'ya gelen Şehrazat Mercan, 25 kuruluşun temsilcisi ile tesisin kurulacağı Taşkesik'teki 121 hektar araziyi inceledi. Köy Muhtarı İsmail Çakaloğlu ve köylüler tarafından sevinçle karşılanan heyet, ilk olarak zeytin ve çam ağaçları ile kaplı alanı, su kaynaklarını, yabani hayvanların yaşadığı ormanı yerinde gördü. Sivil İnisiyatif Hareketi'nin öncüleri, TTO Meclis Başkanı Abdulvahap Olgun, Meclis Başkan Vekili Şükrü Kolcu, Meclis Üyesi Ahmet Dalgıç ve beraberindekiler ile muhtar İsmail Çakaloğlu'dan bilgi alan Mercan, bölgenin yoğun bir tarım arazisi olması karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

Tepkilerin haklılık payını yerinde tespit etmek için Taşkesik'e geldiğini, gördüğü manzara karşısında hukuki mücadelenin başlatılması gerektiğine hak verdiğini söyleyen Mercan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kararını gözden geçirmesi gerektiğine dikkat çekti. Mercan, "Proje hazırlayanların çok dikkatli olması gerekiyor. Yabani hayvanlar var. Keklik saklama, yaşama ve üreme alanları olduğunu gördük. Kendi gözlerimizle çepeçevre zeytinlikleri gördük. Bu zeytinliklerin hepsi mahsuldar. Tüm çöpün depolanması istenilen alanın çevresi olduğu gibi zeytinliklerle kaplı. Zeytincilik yasası çok açık; 'Zeytinlerin Korunması ve Yabanilerin Aşılatılması Kanunu' diye geçer. Zeytinlerin korunması gerekirken, burada bu ağaçların katline izin vermeyeceğiz. Bu konuda çok açık Danıştay kararları da var. 4 milyonluk İzmir'in çöpünü bu kadar uzun yoldan, çok sayıdaki araçlarla Taşkesik'e taşımanın çok maliyetli olduğunu düşünüyorum. Projelerini bir kez daha gözden geçirmelerini bekliyorum. Biz çalışmalarımıza en kısa sürede başlayacağız." şeklinde konuştu.