İnci'den İkinci Roman Açılımı

Hendek Bayraktepe Tesislerinde toplanan Roman dernek başkanları, sorunlarını ve düşüncelerini Hendek Belediye Başkanı Ali İnci'ye anlattılar.

İlk kez Hendek ilçesi Roman vatandaşlarına aylık ödemesi 100 TL den yaptığı toplu konutlarla ülke gündemine yerleşen "Roman açılımı" projesinin ardından ikinci Roman buluşmasını gerçekleştirdi.
Geceye Gebze, Kocaeli, Gölcük, Geyve, Sakarya ve Düzce roman dernek başkanları ve dernek temsilcileri katıldı. İzmit Roman Dernek Başkanı Ramis Soydan yaptığı konuşmada, Hendek'te misafir edilmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek kendi sorunlarını ilk ağızdan dinleyecek olan Hendek Belediye Başkanı Ali İnci'ye üyeler adına teşekkür etti. Başkan Soydan konuşmasında " İsteseydik bizler bu topluluğu toplayamazdık ama dernekleşmek sureti ile tek bir ağızdan istek ve dileklerimizi ifade imkanı bulduk. Bizler şimdiye kadar göçebe bir hayat yaşadığımızdan yerleşik düzenden uzak kaldık. Naylon çadırlarda, barakalarda hayatımızı üçüncü sınıf vatandaş olarak ifa ediyorduk. Ancak Başbakanımızın bize yakınlığı bizi göçebelikten kurtardı ve bizlerde yerleşik düzene adapte olabilmenin mücadelesi içersindeyiz. Bu konuda Hendek Belediye Başkanı Ali İnci'nin öncülük yaptığı Roman açılımı hızla ülke geneline yayıldı bundan mutluyuz. Bizler sanatkarız, bizler demircilik, hamallık, sepetçilik ve ayakkabı boyacılığında, kalaycılık gibi değişik mesleklerde söz sahibiyiz. Dernek başkanınız olarak bayrağımız üzerine yemin ettim bundan böyle Roman halkımın sorunlarını üst düzeydeki yöneticilere aktararak çözüm bulma mücadelemi ömrüm yettiğince devam ettireceğim." dedi.
Diğer dernek başkanları da söz alarak, Romanların eğitim seviyesi en düşük halk grubu olduklarını ifade ederek " Türk toplumu içersinde eşit haklara sahip olması gereken topluluğuz. Romanlar, ülkesini, bayrağını seven ve bu topraklar için kanının son damlasına kadar vermekten çekinmeyen askerini, polisini seven, vatan borcunu yapan, vergisini veren, vatan için şehit veren Türk vatandaşlarıdır. Bizler her zaman ötekileştirilmişiz ta ki Başbakanımız Roman açılımı yapana kadar. Bizlerde bu açılıma ayak uydurma mücadelesi içersindeyiz" dedi.
Diğer dernek başkaları da yaptıkları konuşmalarda " Bizler Romanız, toplum bizi böyle tanıyor. Ama şunu hiçbir zaman unutmasınlar biz sevgili Peygamberimiz Muhammed Mustafa'nın ümmetiyiz, Bizler Fatih Sultan Mehmet'in evlatları, bizler Mustafa Kemal Atatürk'ün askerleriyiz. Adlarımız farklı olabilir ama soyadımız her zaman Türkiye'dir. Biz Romanca eğitim değil Türkçe eğitim istiyoruz. Altımız toprak üstümüz yapraktır. Ama biz vatansız kalamayız. Bizim vatanımız Türkiye'dir. İspanya, Mısır ve Romanya'dan buraya geldik yerleştik, sanatımızı icra ettik. Köylerde, çadırlarda göçebe yaşadık. Fakat eğitimden mahrum kaldık. Şimdi biz bunun acısını çekiyoruz ama bunun acısını da çocuklarımıza çektirmeyelim diyoruz. Bu nedenle hep birlikte eğitime ağırlık verelim toplumda hak ettiğimiz yere gelelim bu da bizim methiyemiz olsun" dediler.
Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, de "Hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Sizinle birlikte bu akşam neşe bulduk güler yüz bulduk. Bunu sağlayan Sakarya dernek başkanımıza teşekkür ediyorum. Sizler sanatkar insanlarsınız. Ama ben sizlerden bir şey istiyorum, hem sizin için hem nesliniz, geleceğiniz için. Değerli dostlar, İstanbul'da yapılan Roman toplantısında dernek başkanı yaptığı konuşmada; " Bize önyargıyla, farklı gözle bakmayın" dedi. Doğru söyledi. Biz Hendek'te Turanlar Mahallesi'nde küçük okulu daha da büyüterek çocukların daha sağlıklı okumalarının mücadelesini verdik. Hendeğimizde nikâhsız yaşayan Roman vatandaşlarımız vardı, biz onlara nikah kıydık. Sizler toplumun öncülerisiniz. Birinci olay Eğitim... Eğer bu eğitim olayını çözersek toplumda sizin yapamayacağınız hiçbir iş yok. Kendinizi kabul ettirememek gibi bir sorununuz yok. "dedi.
Başkan İnci, konuşmasını şöyle sürdürdü " Başbakanımız Sayın Erdoğan yoksulların ve gariplerin Başbakanıdır. Hiç tereddüt etmeden Türkiye'deki Romanları bir araya toplayın, onlarla birlikte olacağım, onların dertleriyle dertleneceğim dedi. Bu davranışıyla Türkiye'deki bütün belediye başkanlarının, mülki amirlerinin, daire müdürlerinin ve milletvekillerinin Romanlara bakışı değişti. Şimdi size büyük görevler düşüyor. Romanlara, size peşin hükümlü olanların peşin hükümlülüğünü yıkacaksınız. Birlik olmanız lazım. Devletimiz, sanatkarlara ekonomik imkanlar sunuyor. Sizler avantajlısınız proje yapın, gidin, isteyin, sizin kredi almanız daha kolay ve önceliklidir " diyerek sözlerine son verdi.