Havran Barajı'nı Başbakan Açtı

Yarasalarıyla gündeme gelen Balıkesir'in Havran ilçesindeki Havran Barajı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanlıurfa'dan katıldığı toplu açılış töreninde canlı yayın ile Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri A

Yarasalarıyla gündeme gelen Balıkesir'in Havran ilçesindeki Havran Barajı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanlıurfa'dan katıldığı toplu açılış töreninde canlı yayın ile Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri A. Edip Uğur, İsmail Özgün, Ali Osman Sali, Havran, Burhaniye, Edremit Kaymakamları ve Havran Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu ve körfez ilçelerinin diğer Belediye Başkanları'nın düğmeye basmasıyla hizmete açıldı.
İlçenin 9 kilometre doğusunda Havran Çayı üzerindeki Boğaz Ağzı mevkiinde inşa edilen DSİ 25. Bölge Müdürlüğü'nün inşa halindeki barajlarından olan Havran Barajı, daha önce doğal mağarasındaki yarasalarıyla gündemde uzun süre kalmıştı.
Açılış töreninde Havran Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu, Havran Kaymakamı Orhan Balcı, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Ali Osman Sali, Edip Uğur (AK Parti Genel Başkan Yardımcısı), İsmail Özgün ve Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan günün anlamını ve baraj ile ilçenin özelliklerini içeren birer konuşma yaptılar. Konuşmacılar, barajın inşaatının tamamlanmasıyla birlikte bölgeye sağlayacağı katkının önemini dile getirirlerken, Edremit Ovası'nın suya hasret gidereceğini belirttiler.

VALİ ARSLAN'IN YERİNE UĞUR KONUŞTU
Konuşmaların ardından yaklaşık üç saat kadar süren bekleme döneminden sonra açılışlara geçildi. Toplu açılışlarda 4., sırada açılışı yapılan Havran Barajı, açılışının yapılması amacıyla canlı yayına bağlandığında konuşmak için Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan son hazırlıklarını yaptı. Ancak Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Şanlıurfa'dan yaptığı canlı bağlantıda AK Parti Balıkesir Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur'un adını söylemesi üzerine Milletvekili Uğur, Vali Arslan'ın elindeki mikrofonu alarak konuşmaya başladı. Vali Arslan bu durum karşısında zorda kaldı.
Yarasaların yapay mağaraya tamamının geçtiğinin söylenmesine, çevrecilerin ise yapay mağaraya tek bir yarasa geçmediğini iddialarını sürdürmesine rağmen, Havran Barajı Başbakan'ın Şanlıurfa'dan katıldığı video konferans ile açılarak su tutulmasına törenle başlandı.

38 YIL ÖNCE PLANLANDI, 14 YILDA TAMAMLANDI
Planlanması 1972 yılında yapılan ve inşaatına 1995 yılında başlanan sulama ve taşkın amaçlı Havran Barajı 14 yıllık bir dönemin ardından tam planlanışından 38 yıl sonra tamamlandı. İnşa çalışması 2009 yılında sona eren Havran Barajı'nın yarasalar sebebiyle hizmete verilmesi bir süre ertelenmişti. Su tutulmaya başlanan Havran Barajı, hizmete açılmasıyla birlikte beraberinde yarasaların akıbeti konusunda soru işaretlerini de gündeme tekrar taşıdı.
Kil çekirdekli kaya dolgu kullanılan Havran Barajı'nın 3 bin 60 hektarlık sulama alanına sahip olduğu bildirildi. Başbakan'ın Şanlıurfa'dan yaptığı barajın açılış törenine Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, DSİ 25. Bölge Müdürü Yakup Başoğlu, Havran Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu, Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Kadıköy Belediye Başkanı Hasan Özel ve Edremit Körfezi'nde bulunan diğer ilçelerin kaymakamları ve belediye başkanları ile DSİ teşkilatı hazır bulundu. Gövdesi 1,05 hm3, göl hacmi 66,5 hm3 olan 3,15 km2 göl alanına sahip Havran Barajı'nın sulama alanı ise 3 bin 60 hektar.
Açılış töreninde, Havran Halk Oyunları ekipleri folklor gösterisi sunarken, davetlilere de tavuklu pilav ve ayran ikramı yapıldı. Havranlı vatandaşlar ise, barajın açılış töreninde protokol üyelerini yalnız bırakmadı.