Göç müzesi DOMİD görücüye çıktı

Gelecek yıl 50. yıl dönümü kutlanacak olan Almanya'ya Türk işçi göçün tanığı doküman ve materyaller Köln'de, Ehrenfeld belediye binasında görücüye çık

Gelecek yıl 50. yıl dönümü kutlanacak olan Almanya'ya Türk işçi göçün tanığı doküman ve materyaller Köln'de, Ehrenfeld belediye binasında görücüye çıktı. 20 yıldır göçle ilgili belge, doküman ve materyalleri toplayan ve 70 bin materyal biriktiren Almanya'ya Göçün Dokümantasyon Merkezi ve Müzesi (DOMİD), kuruluşunun 20. yılını, 29 ve 30 Ekim tarihlerinde, Köln-Ehrenfeld ilçe belediye binasında düzenlenen kapsamlı bir sergi ve etkinliklerle kutladı. 30 Ekim'de kapılarını vatandaşlara açan büyük ilgi gören sergide Türk işçilerin göç ve yaşantısından ilginç fotoğraflardan, Alman makamlarının vaktiyle verdiği izin belgelerine, gazete kupürlerinden o dönem kullanılan radyo ve fotoğraf makinesine ve çeşitli Türkiye hatıralarına kadar pek çok şey yer aldı.

Etkinlikler 29 Ekim akşamı düzenlenen basın toplantısı ile start aldı. Basın toplantısına, DOMİD'e destek vereceğini açıklayan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) hükümeti adına Uyum Bakanlığı Müsteşarı Zülfiye Kaykın, Ehrenfeld İlçe Belediye Başkanı Josef Wirges de katıldı. Burada açıklamalarda bulunan DOMİD yönetim kurulu üyesi ve sözcüsü Saadettin Tüzün, sadece Türklerin değil, Almanya'ya göç etmiş bütün toplumların, kısacağı Almanya'ya göçün tarihini konu aldıklarını açıkladı. Tüzün, "DOMİD 20 yıl önce Essen'de, Türkiye'den Almanya'ya göç edenlerin tarihini anlatacak bir göç müzesi oluşturmak için kuruldu. Almanya şu anda bir göç müzesi kurulması için hazır değil. Bir göç ülkesi olduğu yeni yeni kavranmakta. Fakat biz çalışmalarımıza 20 yıl önce başlayarak, başta Türk göçmenler olmak üzere göçmenlerin özel dokümanları; mektup, resim gibi, ayrıca eşyaları toplayarak bunları arşivledik. Fakat daha sonra arşivimizi daha da zenginleştirdik. 5-6 yıldır sırf Türk göçmen grubuna değil de diğer göçmen gruplarına da açılmaya başladı. Göç deyince İtalyanlar, Yunanlılar, İspanyollar ve Portekizliler de göz ardı edemeyiz" dedi. DOMİD'in çok sayıda materyal toplamayı başardığını aktaran Tüzün, "DOMİD toplam 70 bini aşkın doküman ve materyale sahiptir" dedi. Önümüzdeki yıl Türkiye ile Almanya arasında yapılan işçi göçü anlaşmasının 50. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Saadettin Tüzün, "Burada DOMİD'e tabiki özel bir görev düşüyor. Önümüzdeki sene Türkiye ve Almanya'da sergiler düzenlemek istiyoruz. Almanya'da göçün ilk adreslerinden Köln ve başkent Berlin'de, ayrıca İstanbul'da sergi yapmak istiyoruz." dedi.

Ehrenfeld Belediye Başkanı Josef Wirges (SPD) ise "DOMİD bu yılın şubat ayından itibaren Ehrenfeld belediyemizde evini bulmuştur. DOMİD'in belediye binamızda olmasından dolayı çok gururluyum. 104 bin civarındaki vatandaşımızın 34 bini göçmen kökenlidir. Hem göçmenler, hem de Almanlar DOMİD'in topladığı eserlerle, Almanya'ya gelen göçmenlerin hangi özlemleri yaşadığı, hangi hayallerle Almanya'ya, Köln'e gettikleri, ne tür hayal kırıklıklarına uğradıklarını görecekler. Bu bir 'hatırlama kültürü'dür. Personel masraflarını eyalet hükümetimiz üstleniyor. Ama federal yönetim ne yapıyor, hiç! Bunu da kritik etmek lazım. Hepimizin bu konuda sorumluluk yüklenmesi lazım. Bizim köprü kurabilmek için bu merkeze ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

KRV Uyum Bakanlığı Müsteşarı Zülfiye Kaykın ise, "Eyalet hükümeti DOMİD'in doğmuş ve bu aşamaya gelmiş olmasından dolayı mutludur. DOMİD, Almanya'da birlikte yaşama katkı yapacaktır. Göçmenlerin aile hayatları ve dışarıda yaşadıkları aktarılarak onların daha iyi anlaşılması sağlanacak. Bu resimler bunların algılanmasını sağlayacak. Göçmenler 40-50 yıldır Almanya'nın tarihinin şekillenmesine katkı yaptılar. Ekonomik olarak da ülkeyi ileriye taşıdılar. Bütün bunlar üçüncü ve dördüncü göçmen nesilleri için önemlidir. Onlar için, büyüklerinin neden Almanya'ya geldiğini bilmek önem taşımakta. Bütün bunlar ortak bir kimlik oluşturulmasına katkı yapar. Göçmen olan ve olmayanların bir birinden daha çok şey öğrenmesi ve tanışması yoluyla ortak bir kimliğin oluşturulmasına katkıda bulunulmuş olacaktır. Toplumun birliğini güçlendirmekte biz eyalet yönetimi için çok önem taşımaktadır. Bunu geliştirme ve desteklemeye devam edeceğiz. Burada gördüklerimden etkilendim. Bunlar okullara da tanıtılmalı." dedi.