Adana'da 'takı kategorisine girer' diye KPSS'de başörtüsünü açtırdılar

Adana'da KPSS sınavına giren adaylara 'takı kategorisine girer' diyerek başörtüsünü açtırdılar.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi'nd

Adana'da KPSS sınavına giren adaylara 'takı kategorisine girer' diyerek başörtüsünü açtırdılar.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi'nde üniversitenin de avukatı olduğu öğrenilen denetçi bayanın KPSS sınavına gelen başörtülülere zorluk çıkardığı ortaya çıktı. Polis aramasının ardından bina içerisine alınan başörtülü bayanların, kulaklarında ve üzerlerinde takı olup olmadığı araştırıldı. İddiaya göre, binadaki bir bayan görevli 'başörtüsü de takı kategorisine girer' diyerek adaylara başlarını açtırdı. Bazı adaylar salon görevlisiyle yasağın kalktığını belirterek tartıştı. ÇÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Ateş, görevlileri 'yasağın kalktığı' yönünde uyarmasının ardından öğrencilerin içeri alındığı, ancak bazı görevlilerin yasakçı tutumu devam ettirdiği öğrenildi. Üniversitenin avukatı olduğu öğrenilen denetçi bayanın, başörtülü sınava giren öğrencilerin belgesine 'sınava girmedi' olarak işaretlediği daha sonra ise bu işaretleri kaldırdığı belirtildi.

Sınav öncesi geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Adana'da, İlahiyat Fakültesi'nde başörtülü adayların sınava girmesine bazı görevliler izin vermedi. Kapıdan alınan adaylar içeride başlarının açtırıldığını iddia etti.

Sınava giren tüm adayların yanlarında cep telefonu, kol ya da cep saati, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, broş, yüzük, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz olup olmadığı kontrol edildi. Başörtülü öğrenciler ise bayan güvenlik görevlileri tarafından arandı. Adaylar, sınav binalarına alınırken detektörden geçirildi.

Adını açıklamak istemeyen bir başörtülü aday, sınav görevlisi bayanın 'başörtüsü de bir takı'dır diyerek kendilerinden çıkarmasını istediğini, ancak başlarını açmadıklarını anlattı. Görevlinin belgelerine 'sınava girmedi' olarak işaretlediğini anlatan aday, 'YÖK, başörtüsü yasağını kaldırdı. Ancak bazı görevliler hala yasakçı tutumu sürdürüyor. Adaylara zorluk çıkaran ve kendi kanunlarını uygulamaya çalışan bu görevlileri ÖSYM, görevlendirmemeli." ifadesini kullandı.