Güney Afrikalı mahkumlar sünnet olmak istiyor

Güney Afrika'nın Kwazulu-Natal eyaletindeki mahkumlar, otoritelere başvurarak AIDS hastalığına karşı önlem olarak sünnet olmak istediklerini açıkladı.

Güney Afrika'nın Kwazulu-Natal eyaletindeki mahkumlar, otoritelere başvurarak AIDS hastalığına karşı önlem olarak sünnet olmak istediklerini açıkladı. Güney Afrika'nın Tutuklu Aileleri İnsan Hakları Derneği, virüsün kol gezdiği hapishanelerde yaşam sürdürenlerin girişimini çok olumlu karşıladığını duyurdu.

Özellikle HIV/AIDS virüsünün çok yaygın olduğu Sahraaltı Afrika ülkeleri sünneti, hastalığa yakalanma riskini yüzde 50 düşürdüğü, çok ucuz ve kolay bir yöntem olduğu gerekçesiyle sıklıkla uygulamaya başladılar.

Tutukluların sünnet için başvurduğu Kwazulu-Natal eyaleti, Güney Afrika'da HIV virüsünün en yaygın olduğu eyalet.

Öte yandan, Eyalet Sağlık Bakanı Sibongiseni Dhlomo, sadece gönüllülerin sünnet edileceğini, uygulamada zorlama olmayacağını açıkladı. Bakan ayrıca, hapishanelerde başlatılan uygulamasının çok geniş bir programın bir parçası olduğunu, sünnetin hastalığın yaygın olduğu Zimbabwe gibi ülkelerde devlet politikası haline geldiğini söyledi.

Dhlomo, sadece Qalakabuska Hapishanesi'nde yaklaşık 150 mahkumun sünnet ettirildiğini, ve yüzlerce gönüllünün idarelere başvurduğunu duyurdu.

Güney Afrika 5.7 milyon HIV taşıyan nüfusuyla dünya sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Ülkede 2007'de yaklaşık 350 bin insan virüsten hayatını kaybetti.

Sağlık bakanlığı 2014 Haziran ayına kadar 2.5 milyon insanı sünnet ettirmeyi planlıyor.