Dünyaca ünlü bilim tarihçisi Sezgin: Avrupalılar İslam dünyasını tanımıyor

Dünyanın önde gelen bilim tarihçilerinden, 27 yabancı dil bilen Prof. Dr. Fuat Sezgin, Avrupalıların İslam dünyasını tanımadıklarını söyledi.

Dünyanın önde gelen bilim tarihçilerinden, 27 yabancı dil bilen Prof. Dr. Fuat Sezgin, Avrupalıların İslam dünyasını tanımadıklarını söyledi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin, Ağrı İbrahim Çeçen ve Erzurum Atatürk Üniversitesi'nin akademik yılı açılış derslerini yapmak üzere havayoluyla Erzurum'a geldi. Sezgin'i havalimanında her iki üniversitenin rektör yardımcıları ile bilim adamları çiçekle karşıladı.

Basın mensuplarının, 'Avrupalıların son 50 yılda İslam dinine bakış açısı nasıl?' sorusuna Prof. Dr. Fuat Sezgin, "Çok zor bir sual." şeklinde cevapladı. Avrupalıların özellikle de Almanların İslam dünyasını tanımadığını, ancak suçun onların olduğu kadar, orada yaşayan Müslümanların intibak yeteneklerinin zayıf olmasından da kaynaklandığına dikkat çekti.

Sezgin, "Avrupalıların Erzurum'a bakışı, Türkiye bakışı gibidir. Türkiye'ye bakışı İslam dünyasına bakışı gibidir. Hâlâ Türk- İslam dünyasına Avrupa iyi bakmıyor. Benim kaldığım Almanya Türk- İslam dünyasını tanımıyor. Orada kabahat onların, ama kabahat bir bakıma da bizimdir. Biz Türkler, Müslümanlar Avrupa'da nasıl hareket etmek lazım geldiğini bilmiyoruz. Onlara intibak kabiliyetimiz çok zayıf. Bunun üzerinde durmak lazım. Oldukça kritik bir konu. Bu hususta çok konuşmak istemiyorum." dedi.

Gençliğinde Erzurum'da bulunduğunu ve Erzurum Lisesi'nde öğrencilik yaptığını, bu nedenle Erzurum'u çok özlediğine işaret eden Prof. Dr. Fuat Sezgin, "Ben 50-60 seneden sonra Erzurum'a geliyorum. Bu şehrin benim için manası çok büyük. Adeta hasret duyduğumu hissediyorum." diye konuştu.