En büyük raylı sistem projesinde sona doğru: Cumaovası'ndan Aliağa'ya yolculuk mutluluğu
Cumhuriyet tarihinin en büyük toplu ulaşım projesi olan Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi'nin güney kısmında yolculu ön işletme seferleri devam ederken
Çağın ihtiyaçları doğrultusunda konforlu ve hızlı ulaşımı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'nin işbirliği sonucu yapımı tamamlanan Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi'nin güney-kuzey aksı yolcusuz deneme seferlerinin ilkinde Başkan Kocaoğlu ve TCDD Genel Müdürü Karaman ile iki kurumun bürokratlarının tamamı Cumaovası'ndan trene binerek Alsancak'a, oradan da Aliağa'ya kadar yolculuk yaptı.
Aliağa–Menderes hattının İzmir için önemine değinen Kocaoğlu, daha önce Cumaovası–Alsancak kısmını hizmete aldıkları, bu hattın yolculu seferlere devam ettiğini belirterek, ilk defa 80 kilometre uzunluğundaki hat üzerinde Aliağa'ya kadar gittiklerini vurguladı. Çok mutlu olduklarını dile getiren Başkan Kocaoğlu, "2006 yılında Karşıyaka'da attığımız temelden, bugün 80 kilometrelik hattın yolcusuz deneme seferini yapacak duruma geldik. Bu bizim için övünç kaynağıdır." dedi. Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD ile uyum içinde çalıştıklarını vurgulayan Kocaoğlu, "Yaptığımız koordineli çalışmaların fardasını İzmir gördü. Türkiye Cumhuriyeti'nin kent içindeki en büyük raylı sistem projesinin sonuna geliyoruz. Aliağa-Menderes için 29 Ekim tarihini hedeflemiştik. Yolcusuz deneme seferiyle de olsa bu hedefimizi gerçekleştiriyoruz. Hepimizin arzusu, büyük bir devlet töreniyle bu büyük projenin açılışını İzmir'de bir şölen havasında yapmak." şeklinde konuştu.
Genel Müdür Karaman ise, "Bugün tüm hattı görerek, eksikler varsa gidereceğiz. Karayollarında değil belki ama raylı sistemlerde deneme seferleri çok önemli. İleride sorunla karşılaşmamak için deneme seferleri yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle çalışmalarımız uzun süredir devam ediyor. Hem Büyükşehir Belediyesi'ne hem de TCDD'deki arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz." dedi.
CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK
Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi projesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir belediyeyle bir kamu iktisadi teşekkülünün kurduğu ortaklık çerçevesinde yürütülüyor. Proje TCDD'ye ait ve 1856 yılında inşa edilen demiryolu hattının modernize edilmesi, hemzemin geçitlerin kaldırılarak güzergâhın önemli bölümlerinin alt ve üst geçitlerle, tünellerle katedilmesi ve modern istasyonlar kurulması suretiyle hızlı ve çağdaş bir banliyö sistemine dönüştürülmesi esasına dayanıyor. Tamamlanmasının ardından günde 550 bin yolcu taşınması hedefleniyor. Hattı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'nin yüzde 50 oranında ortaklığıyla kurulan İZBAN A.Ş. işletiyor. Güzergâh boyunca 31 istasyon buluyor. Hatta, kuzey ve güney aksı olarak iki istikamete taşımacılık hizmeti verilecek.