Büyükelçi Bıçaklı: Cumhurbaşkanı Gül 11-12 Kasım'da Türkmenistan'ı ziyaret edecek

Türkiye Cumhuriyeti'nin 87. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Aşkabat'ta resepsiyon düzenleyen Türkiye Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı, Cumhurbaşkanı Ab

Türkiye Cumhuriyeti'nin 87. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Aşkabat'ta resepsiyon düzenleyen Türkiye Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 11-12 Kasım tarihlerinde Türkmenistan'ı ziyaret edeceğini açıkladı.

Cumhuriyet Bayramı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta da büyük coşkuyla kutlandı. Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliği, Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle President Oteli'nde resepsiyon verdi. Türkmen Hükümeti yetkilileri, yabancı misyon şefleri ve Aşkabat'taki Türk vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Cumhuriyet resepsiyonuna, Türkmen vatandaşların katılımı da oldukça fazlaydı.

Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı'nın ev sahipliğini yaptığı resepsiyona, tekstil ve ticaretten sorumlu Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı Hocamuhammet Muhammedov, Türkmen Hükümeti'ni temsilen katıldı.

Resepsiyonda konuşan Büyükelçi Bıçaklı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1923 yılından bugüne gerçekleştirdiği devrimlerle demokratik, laik, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına ve çevreye saygılı sosyal bir devlet olarak çağdaş dünyadaki yerini aldığını kaydetti.

Türkmenistan ile Türkiye ilişkilerinin karşılıklı çıkara dayalı ortamda derinleşerek devam ettiğini kaydeden Bıçaklı, "İki kardeş ülke arasındaki ilişkiler ekonomiden ticarete, tarımdan turizme, kültürden eğitime kadar birçok alanda hızla gelişiyor. Son üç yılda diş ticaret hacmimiz 1 milyar dolardan 2 milyar dolara çıktı. İki ülke arasındaki üst düzey ziyaretler verimli işbirliğimizi artırıyor. Türkmenistan ve Türkiye devlet başkanlarının ziyaretleri normal düzeyde devam ediyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Ağustos 2009 tarihinde Türkiye'de ağırlandı. Daha sonra bu yılın Eylül ayında 10. Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi'ne katıldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise 11-12 Kasım tarihlerinde Türkmenistan'ı ziyaret edecek." diye konuştu.

Büyükelçi Bıçaklı ayrıca 27-28 Ekim'de Türkmenistan'ın, 29 Ekim tarihinde Türkiye'nin müteakip bağımsızlık bayramlarını kutlamalarının iki ülke arasındaki dostluğun bir sembolü olduğunu ifade etti.

Ardından Türkmenistan Devlet Başkanı Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov konuştu. Muhammedov, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdiği kutlama mesajını okudu. Berdimuhamedov mesajında; iki kardeş ülkenin arasındaki ilişkilerin istikrarlı bir biçimde geliştiğini ve pekiştiğini ifade etti.

Resepsiyonda, misafirlere zengin Türk mutfağından yemekler ikram edildi. Resepsiyonun düzenlendiği President Oteli'ndeki salon, tarihi bir kalabalık yaşadı. Bu arada, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla sabah başkent Aşkabat'taki Türk İlköğretim Okulu'nda da bir tören düzenlenmişti.