'Ziraat Mühendisliği Ve Tarım Toplumda Nasıl Algılanıyor?' Forumu

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, tarımın çökmesi halinde kentlerinde çökeceğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından "Ziraat Mühendisliği ve Tarım Toplumda Nasıl Algılanıyor?" başlıklı forum düzenlendi. "Yerel Yönetimlerin Tarıma ve Ziraat Mühendislerine Bakışları" konulu Oturum Fakülte Dekanlık Konferans Salonu'nda yapıldı. Bornova Belediye Başkanı Kamil Oktay Sındır'ın başkanlığını yürüttüğü oturuma Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak katılarak birer konuşma yaptı.
Tarımsal alanda ciddi sorunlar yaşandığının ve bu durumunda kentlere hem yeni göç dalgaları hem de beslenme alanlarında doğrudan olumsuz yansımaların olduğunun altının çizildiği konuşmalarda, tarımsal alandaki çöküşün faturalarından birinin de çarpık kentleşme olduğuna dikkat çekildi.
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, tek başına teknolojik gelişmenin insanlığın sorunun çözümüne yetmediğini, üretimin piyasanın insafına bırakıldığı ve adil bir paylaşım sisteminin mevcut olmadığı koşullarda insanlığın sorunlarının çözüme kavuşturulmasının mümkün olmadığının tarımsal alanda yaşanan gelişmelerle de kanıtlandığını söyledi. Tanık, belediye olarak organik tarım ve endemik yapının korunması konularına hassasiyet gösterdiklerini, ayrıca kenti çevreleyen bir tarımsal çevrenin hem kentin
beslenmesi hem de doğal yapının korunması açısından önemli olduğu düşüncesiyle kent çevresinde tarımı geliştirmeye yönelik projeler geliştirdiklerini söyledi. Tanık, IMF istekleri doğrultusunda oluşturulan kamusal istihdam politikaları sayesinde gereksinimleri olan kaliteli eleman gereksinimini karşılayamadıklarını; ziraat mühendisi istihdamında da aynı zorluklarla karşı karşıya olduklarını belirtti.
Toprağın en temel yaşam kaynağı olduğuna dikkat çeken Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, tarımsal toprağın korunmasının da yaşamsal öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ise, "Bir zamanlar tarımda kendine yeterliliğiyle övünen Türkiye'nin uygulanan yanlış politikalarla tarımda bağımlı hale geldiğini söyledi. Tarımsal alanların rant amacıyla kentsel imar alanı haline getirilmesinin yarattığı sakıncalara dikkat çeken Yaşar, eğer köylü yaptığı üretimin karşılığını
alabilseydi kente göçmezdi" diye konuştu.