Bir İlçe İsyan Ediyor

Torbalı Ticaret Odası (TTO) öncülüğünde Torbalı'daki 25 kuruluşun başkanı bir araya gelip Büyükşehir Belediyesi tarafından Taşkesik köyüne kurulacak Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne karşı 'ortak eylem' kararı aldı

Bir İlçe İsyan Ediyor
Torbalı Ticaret Odası (TTO) öncülüğünde Torbalı'daki 25 kuruluşun başkanı bir araya gelip Büyükşehir Belediyesi tarafından Taşkesik köyüne kurulacak Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne karşı 'ortak eylem' kararı aldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Torbalı ilçesi Taşkesik bölgesine katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili tüm prosedürleri adım adım yerine getirirken, Torbalı'da 'Çöpe Karşı Sivil İnisiyatif' oluşturuldu. Çöpün yerleşim merkezine yakın bir merkezde toplanmasını protesto için ayaklanan Napoli halkını örnek alan TTO öncülüğündeki oluşum, siyasi parti, STK ve sendika temsilcilerinin yer aldığı 25 kişilik bir heyetten oluşuyor. Önceki akşam TTO Meclis Özel Oturumu'nda bir araya gelen 25 kuruluş, ortak deklarasyona imza atarak bir dizi eylem yapma kararı aldı. Büyükşehir'in tesisten geri adım atmaması durumunda hukuki mücadelenin başlatılması, miting yapılması ve çöp kamyonlarının geçeceği yolun kapatılması da gündemde.
Son 6 aydır İzmir'in tüm çöpünün Taşkesik'te depolanması ile sonuçlanacak Katı Atık Bertaraf Tesisi'ni konuşurken Torbalı'da dün akşam önemli bir adım atıldı. İlçedeki siyasi partiler, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve sendika temsilcilerinden oluşan 25 kurum Torbalı Ticaret Odası'nın 'Özel Gündem' ile toplanan meclisine katıldı. Tarım, sanayi ve turizm kenti olan, vergi şampiyonluğu ve gelişmiş sanayisi ile cazibe merkezi haline gelen Torbalı'nın çöp tesisi için uygun olmadığının masaya yatırıldığı toplantıda 'Çöpe Karşı Ortak Deklarasyona' imza atıldı. Toplantıda belirlenen 9 kişilik komisyon öncülüğünde bir eylem planı hazırlanarak çöpe karşı ses getirecek çalışmalarda bulunulacak.

ORTAK EYLEM PLANI
Torbalı Ticaret Odası Ekim ayı olağan meclis toplantısından, Taşkesik Köyüne kurulacak olan Çöp Bertaraf Tesisi'ne karşı Torbalı'daki siyasi ve sivil kuruluşların katılımı ile gerçekleşecek olan ve ortak eylem planının değerlendirileceği özel meclis oturumu düzenlenmesi kararı çıktı. Koordinasyonunu TTO Meclis Başkanı Abdulvahap Olgun, Meclis Başkanvekili Şükrü Kolcu ve Meclis Üyesi Ahmet Dalgıç'ın yaptığı çalışma kapsamında, 30 kuruluş davet edildi. CHP, Atatürkçü Düşünce Derneği, Esnaf Odası ve İzmir Barosu Torbalı Temsilciliğinin katılmadığı toplantıda 25 siyasi parti, STK ve sendika temsilcisi hazır bulundu. Abdulvahap Olgun başkanlığındaki Özel Meclis Oturumunda, divan heyeti Ahmet Dalgıç, Şükrü Kolcu ve Genel Sekreter Bahadır Yılmazer'den oluştu. Toplantının açılışını yapan Olgun, ilçenin geleceği ile ilgili önemli bir konu söz konusu olduğunda herkesin tek çatı altında toplanmasına gerektiğine işaret ederek, Katı Atık Bertaraf Tesisi'ne karşı etkili bir duruş sergilenmesi durumunda Büyükşehir'in kararını gözden geçirmek zorunda kalabileceğini söyledi. Bu oluşumun siyaset üstü olduğunun altını çizen Olgun, kurulacak komisyonun bir Eylem Planı hazırlayacağını ve bu doğrultuda tıpkı çöpe direnen Napoli örneğinde olduğu gibi etkili bir kamuoyu oluşturulabileceğini kaydetti. Olgun, "Farklı parti, görüş ve fikirlerden insanlar konu çöp olunca rahatlıkla bir araya gelebiliyor. Bu birliğin sürmesini temenni ediyoruz" dedi.

YOL HARİTASI
Katılımcıların tek tek söz alarak proje ilgili düşüncelerini aktardığı toplantının sonunda uygulanacak Eylem Palanı ile ilgili yol haritası belirlendi. Oylamaya sunulan önerilerde, Napoli'de çöp karşı oluşturulan kamuoyunun sesini duyurmaktaki etkisine vurgu yapıldı. Finansmanı TTO tarafından sağlanacak çalışmaları organize edecek bir komisyon belirlendi. İç Anadolu Sevenler Derneği Başkanı Feyzullah Turan, Torbalı Gazeteciler Cemiyeti Üyesi Mehmet Ergün, Taşkesik Muhtarı İsmail Çakaloğlu, Kars Ardahan Iğdırlılar Derneği yöneticilerinden Mehmet Özkaya, Eğitim Sen yöneticilerinden Hayri Aktaş, TOSiAD adına Mehmet Kara ve TTO'yu temsilen Abdulvahap Olgun, Ahmet Dalgıç ve Şükrü Kolcu'dan oluşan heyet bugünden itibaren çalışmalarına başlayacak. İlk olarak çöpe karşı; parti, STK ve sendikaların imzasını taşıyacak bir deklarasyonuna imza atılacak. 25 kuruluşun imza attı deklarasyon el ilanı şekilde dağıtılacak, gazete ilanı şeklinde kamuoyuna duyurulacak. Deklarasyona imza atan kuruluşlar başta olmak üzere geniş bir katılım ile TTO'nun organizatörlüğünde İzmir'in çöpünün depolandığı mevcut olan Harmadalı'ya ve çöpün 30 yıl boyunca depolanması öngörülen Taşkesik köyüne gidilecek. Basının da davet edileceği gezilerde, Harmadalı'nın yaşadığı olumsuz duruma ve Taşkesik Köyü'nün çöp için müsait olmayan tarım arazilerinden oluştuğuna dikkat çekilecek.

HALK NEZDİNDE KABUL GÖRMÜYORSA HAYAT GEÇİRİLEMEZ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sivil İnisiyatif Koordinatörlerinden TTO Meclis Üyesi Ahmet Dalgıç, çöp meselesinin siyaset üstü olduğunu belirterek günde 600 kamyonun ilçeye tüm İzmir'in çöpünü taşıyacak olmasının Torbalı'nın geleceğine yönelik ciddi bir tehlike olduğunu söyledi. Ahmet Dalgıç: "Böyle bir konuda gösterdiğiniz hassasiyetten ötürü teşekkür ediyoruz. Çöp ile ilgili Sivil İnisiyaf oluşturma çalışmalarına siyaset üstü olması şartı ile başladık. Meclisimizde gündeme gelen öneri kabul edildi ve bugün ilçede bir ilke imza attık. Çöp meselesi hem siyaset üstü hem de kişiler üstü bir mesele. Hayata geçirilecek olan projeye her ne kadar Katı Atık Bertaraf Tesisi denilse de bence Çöp Deponi Alanıdır. Tesisin açılması ile birlikte günde yaklaşık 600 tır İzmir'den Torbalı'ya çöp taşıyacak. Bu çok ciddi bir meseledir. Çöp Deponi Alanı ile ilgili gerekli araştırmaların yapılıp yapılmadığını merak ediyoruz. Bu konunun Torbalı halkından gizlendiğini, saman altından su yürütüldüğünü düşünüyoruz. Ön ÇED alınmış, Büyük ÇED alınmamış. Ön ÇED İzmir'deki ilgili kurumlardan, ana ÇED raporu ise Ankara merkezden alınıyor. Her ne kadar umutsuzluğa kapılıp 'Bu iş bitti, proje kesin Torbalı'da yapılacak ' diyenler olsa da ruhsat verilse bile bu iş halk nezdinde kabul görmüyorsa hayata geçirilemez. Olmaz. Napoli'de bile halk ayakladı. Biz bunu yapalım demiyoruz ama en azından sesimizi yükseltmeliyiz. Bu işi polemik ve rant konusu olmadan gündemde tutmalıyız. Gerekirse çoluğumuzla çocuğumuzla eylem yapmalıyız" şeklinde konuştu.

KİMLER KATILDI
Adnan Yaşar Görmez (AK Parti İlçe Başkanı), Mustafa Terzioğlu (MHP İlçe Başkan Yardımcısı) Cengiz Ulusan (BDP İlçe Başkanı), Behattin Karaca (DSP İlçe Başkanı), Ahmet Sertcan (SP İlçe Başkanı), Hayati Saydam (DP İlçe Başkanı ), Osman Aksu (BBP İlçe Başkanı), Behçet Çınar (Ticaret Odası Başkanı), Cıva İsmail Akman (Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı), Murat Uslu (Ziraat Odası Başkanı), Mehmet Kara (Torbalı Sanayici İşadamları Başkan Yardımcısı), Yurdadoğ Mutlu (Torbalı Genç İşadamları Derneği Başkanı), İbrahim Çetin (Genç Liderler ve Girişimler Derneği Başkanı), Ömer Günaydın (Torbalı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı), Kemal Karakoyun (Eğitim-Sen Temsilcisi), Şakir Aygün (Eğitim-Bir Sen Temsilcisi), Şefik Saral (Eğitim-İş Temsilcisi), İsmail Turan (Yapı Teknikerleri Torbalı Şube Başkanı), Feyzullah Turan (İç Anadolu Sevenler Derneği Başkanı), Tanzer Boğan (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı), Mehmet Gökçe (Ağrılılar Derneği İkinci Başkanı), Engin Türkdoğan (Alevi Bektaşi Derneği Başkanı), Sabit Güldoğan (Torbalıspor Kulübü Başkanı), İsmail Çakaloğlu (Taşkesik Muhtarı).

NELER YAPILACAK
Ortak deklarasyon hazırlanacak, hazırlanan deklarasyon çeşitli yayın araçları ile kamuoyuna duyurulacak, İzmir'in çöpünün depolandığı Harmandalı'ya gidilerek, orada basın açıklaması yapılacak. Toplu halde Taşkesik köyü ziyaret edilerek, bölgenin neden çöp tesisi için uygun olmadığı anlatılacak. Hukuki mücadelenin başlatılması için girişimlerde bulunulacak. ÇED raporunu veren kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapılacak. İlçe meydanında Harmandalı çöplüğünün fotoğraflarından oluşan bir sergi açılacak. Tüm bu girişimlerden sonuç alınmazsa geniş katılımlı miting düzenlenecek. Projenin hayata geçmesi durumunda kamyonların önünün kesilmesi, Çöp alanında ilçe halkının katılımı ile miting yapılması, çadır kurulması başta olmak üzere 'ses getirici' eylemlere imza atılacak.
Torbalı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ömer Günaydın konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "İlçemizin geleceği için ortaya sivil bir duruş koyma imkânı sağlandı. Bu çok önemli. Halen İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmekte olan Harmandalı depolama alanı 1992 yılından bu yana kullanılıyor. Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi, metropol alan sınırlarında tek yasal depolama alanı olarak faaliyet gösteriyor. Mevcut tesisin ömrünün tamamlanması aşamasına gelmesi nedeniyle Büyükşehir, yetki alan sınırları içerisinde katı atıkların bertaraf edilebileceği alternatif alanlar ve bu alanlarda uygulanabilecek yeni teknolojileri de değerlendiriyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucu, Orman Bölge Müdürlüğü ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü birçok alternatif yeri değerlendirdikten sonra Taşkesik Mevkiinde anlaşma sağladı. MTA Bölge Müdürlüğü ile bölgede yapılan arazi çalışmaları neticesinde, Taşkesik'teki bu alan, geçirimsiz zemin özellikleri açısından uygun bulundu. Alan, Taşkesik köyüne 1200 metre uzaklıkta. Bizler bundan sonra ne yapmalıyız? Basın, kamuoyunu harekete geçirmekte etkilidir. Gazeteciler olarak bugüne kadar sürdürdüğümüz akil duruşumuzu devam ettireceğiz. Bütün üyelerimizi toplayıp çalışma programı yapacağız. Sivil toplumun rolü ve etkisi artıyor. Torbalı'da da sivil toplum dinamik bir yapıdadır ve bunun böyle olduğu bugün kanıtlanmıştır. Bu anlamda da gelecekte çok daha etkin bir aktör olarak ilçemizin geleceğine etki eden bir sivil toplum alanı oluşacağına inanıyorum. Bu hareketin derinleşmesi ve yaygınlaşması için hareketin vizyonunun harekete destek veren bütün farklılıkları kuşatan ve dâhil eden bir bağlamda üretilmesi gerekiyor" dedi.
Taşkesik Muhtarı İsmail Çakaloğlu ise "Bu projeyi Torbalı basını aracılığı ile ilk duyduğumuzda Torbalı Kaymakamlığına dilekçe ile başvurduk. Bölgenin tarım arazisi olduğunu, ayrıca atıkların yangına neden olabileceğini belirttik. Gelen cevabi yazıda Büyükşehir'in kamu yararı kararı aldığı belirtildi. Daha sonra 19 köy muhtarından imza topladım. Büyükşehir Belediyesi, İzmir Valiliğine ve Çevre Bakanlığına gönderdim. Büyükşehir'den gelen yazıda toprağın geçirimsiz olduğu, tarım alanlarına uzak olduğu, sahanın çanak şeklinde olduğu belirtildi Evet saha çanak şeklinde ve biz o çanağın ortasında yaşıyoruz. Peki, zeytinlik tarım arazisi olmuyor mu? Bizim 30 tane sondajımız var. Yeraltı sularımız zengindir. Bölge geçirimsiz değil. Çok verimli ormanlık bir alan. Bu durumu nasıl göz ardı ettiklerini anlayamıyorum. İl Tarım Müdürlüğüne zeytinlikleri konu alan bir yazı yazdım. Zeytinliklerin kesilemeyeceğine ilişkin cevap geldi. Bence Büyükşehir yeterli bir araştırma yapmamıştır. Alan, ağaçlandırılmış, sulak bir alandır. Etrafı yemyeşildir"