Aile Komisyonu Başkanı'ndan yapımcı ve yönetmenlere: Kötü rol modelini kendi çocuklarında görmek isterler mi?
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, 'dizi ve filmlerin on yıllardır topluma yön verme aracı olarak kullanıldığı
Topluma yön veren yapımcı ve yönetmelerden, daha hassas davranmalarını isteyen Erdöl, "Önerilen o kötü rol model, kendi çocukları tarafından benimsenirse memnun mu olurlar?" diye sordu.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Cihan'a yaptığı açıklamada, dizi ve filmlerin topluma yön vermede belli zümreler tarafından on yıllardır kullanıldığını söyledi. Sigara alışkanlığının sinema filmleri aracılığı ile topluma tanıtılmasını buna örnek gösteren Erdöl, şöyle dedi:
"Siyah-beyaz film dönemlerine bakınız, her filmde muazzam sigara tüketilir. Bu, gençlere, çocuklara veya erişkinlere sigara içmenin normal bir davranış olduğunu anlatır. Bu şekilde alışırlar. Aile yapısında da mesela her gün hanımını döven bir kocanın filmini izleseniz, aile olarak bunun normal bir davranış olduğunu zannedersiniz. Eski filmlere bakın; maalesef hanımını döven sarhoş baba çoktur filmlerde. Elinde sigara, sarhoş koca gelir karısını döver. İşte toplumda şiddet arttı. Bunun normal bir davranış olduğu, yıllarca çocuklarımızın zihinlerine kazındı."
Toplumda birliği, yardımlaşmayı, ahlaki değerleri yükseltmeyi amaçlayan diziler olması gerektiğini söyleyen Erdöl, "Aksi halde şiddet içeren diziler, filmler, şiddet içeren her türlü şey, insanlara şiddetin normal bir davranış olduğunu ifade edecek tarzda zihinlerine yerleşir." dedi. Özenti duygusuna işaret eden Erdöl, "Bir filmde her gün intihar eden gençlerin gösterildiğini düşünün, intiharlar patlar." ifadesini kullandı.
'YAPIMCI, YÖNETMEN VE SANATÇILAR TOPLUMA YÖN VEREN İNSANLAR'
Yapımcı, sanatçı ve yönetmenlerin topluma yön veren insanlar olduğunun altını çizen Erdöl, "Filmlerde verdikleri mesajın, kendi çocukları tarafından nasıl algılandığını önce hissetmelerini istiyorum. Yani verdikleri mesajı kendi çocukları nasıl algılıyor? Kendi çocukları bu film sonrasında nasıl bir davranış içine giriyor? Veya önerilen o kötü rol model, kendi çocukları tarafından benimsenirse memnun mu olurlar? Bunu düşünmeleri lazım." diye konuştu.
Topluma yön veren insanlar olarak, biraz daha hassas olunmasını beklediğini kaydeden Erdöl, şunları dile getirdi: "Böyle de olduklarını aslında düşünüyorum ama unutulmaması gereken en önemli nokta; çocukların, gençlerin, insanlarımızın filmlerde gördükleri sanatçılar rol model olarak benimsedikleri ve onları taklit etme arzusu içinde olduklarıdır. Onun için biz gençlerimize hep iyi şeyleri önerelim, onlar aldıkları iyi duyguları kendi yaşantıları için bir model olarak seçsinler. Kötü rol modellerden toplumu uzaklaştırmak lazım. Sanıyorum, yönetmenlerimizin bu hassasiyet içinde olmaları lazım."