Telefonsuz internet, kabloya dolandı

Rekabet Kurulu, telefona abone olmadan internet kullanımı konusunda dün yaptığı iki farklı açıklama ile kafaları iyice karıştırdı.

Rekabet Kurulu, telefona abone olmadan internet kullanımı konusunda dün yaptığı iki farklı açıklama ile kafaları iyice karıştırdı.


BEGÜM GÜRSOY KAYA

İSTANBUL - Türkiye’deki 7.5 milyon internet kullanıcısı için ‘sabit telefonsuz internet dönemi’ sancılı başlıyor. Temmuzda tarifesi açıklanan ancak Türk Telekom tarafından bir türlü başlatılmayan uygulama için şikayetlerden bunalan Rekabet Kurumu, dün önce 1 Kasım diye tarih verdi, sonra uygulama zaten başladı, diye açıklamayı geri çekti.

Rekabet Kurumu dün yaptığı açıklamada sabit telefonsuz internet uygulamasıyle ilgili kafaları karıştırdı. Yalın ADSL uygulaması Rekabet Kurumu tarafından 18 Şubat 2009 tarihinde alınan kararla gündeme gelmişti. Bu kararda Türk Telekom’un üç ay Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) başvuruda bulunulması hükme bağlanmıştı. Ancak uygulama bir türlü başlamayınca tüketici rernekleri harekete geçmiş ve Eskişehir’de açılan bir davanın kazanılması ve Yargıtay’da onaylanması ise sabit telefonsuz internete giden yolu açmıştı.

BTK da bunun üzerine düzenleme hazırlıklarına başladı ve 2010 yılının Temmuz ayında da tarifeler açıklandı. Ancak uygulama üç ay geçmesine rağmen hala başlamayınca Rekabet Kurumu’na tüketici şikayetleri yağdı. Bunun üzerine dün önce uygulamanın 1 Kasım’da başlayacağını açıklayan Kurum, daha sonra bu açıklamasını geri çekti. Yeni açıklamada uygulamanın aslında BTK’nın tarife açıkladığı Temmuz ayında başladığı belirtiliyordu. Oysa tüketici olarak dün Türk Telekom’a yaptığımız başvuru “Kampanyamız henüz başlamadı” sözleriyle reddedildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun açıkladığı ancak hala uygulanmayan karara göre, telefonsuz internetin bedeli vergiler hariç 8.13 TL, vergilerle birlikte 10 TL olacak. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, Yalın ADSL’in daha çok internete yeni abone olacaklar için karlı
olacağını ifade etti. “Telefon hizmeti değil internet hizmeti almak istiyorum diyenler için” sektördeki Superonline, Smile ADSL, Turknet gibi internet servis sağlayıcısı şirketlerin kampanyalarla fiyat avantajı yaratması bekleniyor.

Türk Telekom vergi düzenlemesi istiyor
Uygulamaya karşı çıkan Türk Telekom’un kısa bir süre önce Maliye Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) başvurarak, ‘vergilendirmesi nasıl olacak?’ diye sorduğu öğrenildi. Yalın ADSL için uygulanması gereken Özel İletişim Vergisi (ÖİB) oranının yüzde 5’mi yoksa yüzde 15’mi olacağı konusunda açıklama bekleyen Türk Telekom’aise BTK’dan gelen yanıt ise yüzde 5’lik vergi uygulamasının devam edeceği oldu.